Home | Határon túl | Erdély | Az Elections Canada magyar nyelvű videója géphang vagy erdélyi kiejtés? (+Szavazás, videó)

Az Elections Canada magyar nyelvű videója géphang vagy erdélyi kiejtés? (+Szavazás, videó)

 Az Elections Canada a kisebbségi nyelveken is közzéteszi legfontosabb információit az októberi szövetségi választásokkal kapcsolatban, így immár másodjára készített a magyar anyanyelvűek részére is rövid tájékoztatást, ezúttal az előzetes választásról. Mi pedig készítettünk egy saját narrációval készült változatot is.

A korábban közzétett videó alatt hallható narráció sokak fülét megütötte, és gépies vagy nem természetes hangnak vélték, ezt azonban az Elections Canada cáfolta azzal, hogy bizony erdélyi kiejtést hallhatunk egy profi erdélyi származású színésznőtől. – olvasható a HFP oldalán.

„Megkérdeztük a reklámügynökséget a kiválasztott magyar hangról és azt válaszolták, hogy a hölgy kanadai születésű, de otthon a szüleivel magyarul beszélget, akik az erdélyi Kolozsvár szülöttjei. A hölgy színésznő és a múltban több narrációs munkát is végzett már. A nyelvjárás tehát erdélyi magyar. Bár a kiejtés különbözhet, de a felvétel semmiképpen sem hibás.” – írta Nancy MacLeod az Elections Canada reklámfelelőse.

Természetesen a hölggyel és a kiejtésével az ég világon semmi baj nincsen, hiszen számtalan magyar származású ember beszéli anyanyelvünket Észak-amerikai akcentussal, hasonló módon (bár ennek üteme akkor is monoton, gépies). A fura csupán az, hogy az Elections Canada a kisebbségi nyelvű tájékoztató videójához nem kérte ki bármely magyar szervezet, magyar kultúrközpont, esetleg a kanadai magyar nagykövetség, főkonzulátus véleményét, vagy a javaslatát a pár mondatos videó szövegének elkészítéséhez, akik biztosan készséggel segítettek volna annak érdekében, hogy tényleg valódi ízes székely, hova tovább autentikus magyar hanglejtés / kiejtés kerüljön a tájékoztató videó alá.

A tájékoztatás fontossága mellett, kíváncsiságból elkészítettünk az eredeti videó alá pillanatok alatt mi is egy narrációt. Felismeri a kettő közül az Elections Canada szerinti erdélyi kiejtést? Netán mind a kettőt robothangnak véli? Vagy mind a kettő erdélyi akcentus? Íme:

Videó 1.

Videó 2.

[socialpoll id=”2300244″]

 

Ha bizonytalan, akkor itt egy kis székely beszéd a pettyes kakas FM fiktív rádiójából, a saját erdélyi képekkel:

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál