Home | Hírek | Kanadából | Kanada és az USA közé is határzárat szeretne a republikánus elnökjelölt-aspiráns

Kanada és az USA közé is határzárat szeretne a republikánus elnökjelölt-aspiráns

 Az Egyesült Államok és Kanada határán is indokolt lenne falat emelni – jelentette ki Scott Walker republikánus elnökjelölt-aspiráns az NBC amerikai csatorna egy adásában.

A politikus szerint az illegális bevándorlás nem csak a déli, Mexikóval közös határszakaszon jelent problémát, és kampánykörútja alkalmával egyértelművé vált neki: lenne igény arra, hogy az Egyesült Államok északon is kerítéssort állítson fel. „New Hampshire államban szóba került a kérdés. A helyieknek jogos félelmei vannak, így biztonságpolitikai megfontolásból mindenképp meg kell vizsgálnunk az ügyet” – véli Walker.

 Kanadában az utóbbi időben valóban egyre nagyobb kihívást jelentenek a szélsőségesek, csak idén több mint kétszáz kanadai állampolgár próbált meg különféle terrorszervezetekhez, főként az Iszlám Államhoz és a Boko Haramhoz csatlakozni. Az amerikai biztonsági erők attól tartanak, hogy északról terroristák érkezhetnek az Egyesült Államokba, és megismétlődhet a Millenium Bomber esete, amikor egy Kanadában élő, algériai származású terrorista robbantani akart Los Angeles nemzetközi repterén.

 A republikánus politikus szerint a terrorizmus napjainkban akkora kihívást jelent, hogy nem egyszerűen a határok biztosításáról, hanem a haza védelméről van szó: „Itt nem a falépítés a központi kérdés. Biztosítanunk kell, hogy a titkosszolgálatok és a védelmi erők rendelkezzenek a megfelelő infrastruktúrával, hogy megvédjenek minket.” A Republikánus Párt elnökjelöltségéért küzdő Walker korábban épp azért kritizálta Barack Obama elnököt, mert a politikus az „iszlamista terror” helyett inkább a klímaváltozás elleni küzdelemre koncentrál.

 A republikánus elnökjelölt-aspiránsok között eddig is bevett téma volt a határok megerősítése, Donald Trump, a párt botrányhőse például a teljes déli határon falat emelne. „Senki nem ért jobban a falépítéshez, mint én. Remek falat építek a déli határon, és a költségeket Mexikóval fizettetem meg” – hangoztatta Trump elnökjelöltségét bejelentő beszédében. Az Egyesült Államok és Mexikó között a 3400 kilométeres határ harmadán vannak kamerákkal és érzékelőkkel felszerelt falszakaszok, amelyek célja a drogkereskedelem és illegális bevándorlás visszaszorítása. Kanada és az Egyesült Államok között húzódik a világ leghosszabb határa, 8891 kilométeren át.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál