Home | Hírek | Kanadából | Boston után Torontónak is drága lenne a 2024-es Olimpia, ezért nem is pályázik

Boston után Torontónak is drága lenne a 2024-es Olimpia, ezért nem is pályázik

 Budapest mellett többek között Toronto is jelezte korábban, hogy szívesen lenne az Olimpia házigazdája, de a kanadai város mégsem pályázik a 2024-es nyári olimpia rendezési jogára – jelentette be kedden John Tory, a kanadai város polgármestere. Ezzel Boston után a második Észak-amerikai város, amely visszamondja jelentkezését. 

Ez nem jelenti azt, hogy nemet mondunk az olimpiára. Csak annyit mondunk, hogy most nem – tette hozzá Tory. Megfogalmazása szerint „pillanatnyilag nem a pályázat lenne a legjobb mód a város idejének és energiájának felhasználására”.

A döntésben a felmerülő költségek is szerepet játszhattak: Toronto idén nyáron Pánamerikai Játékokat rendezett, az esemény kétmilliárd dollárjába került, ez az összeg az ötkarikás játékok esetén  jóval magasabb lenne.

A tanulmányuk szerint csak a pályázás 50-60 millió dollárba került volna, míg az olimpiarendezés költségét 3,3 és 7 milliárd közé tették.

Toronto már kétszer pályázott olimpiára, de 1996-ban és 2008-ban is elbukott. A polgármester azt mondta, nem akar még egy vesztes kandidálást, ezért is lépett vissza. Torontónak pedig nem voltak rossz esélyei, az idei Pánamerikai Játékok megrendezésével már bizonyított, és új sportlétesítményeket is építettek a városban.

Az, hogy Toronto nem pályázik, Los Angeles számára jó hír, mivel így a kaliforniai metropolisz maradt az egyetlen észak-amerikai „versenyző”.

Los Angeles mellett Budapest, Hamburg, Párizs és Róma jelezte hivatalosan is rendezési szándékát a keddi határidőig, nekik minden adóforintot megér a tanulmányok szerinti méregdrága és vesztességes játékok lebonyolítása.

A NOB 2017 szeptemberében, limai kongresszusán jelöli ki a házigazdát.

(MTI)

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál