Home | Hírek | Kanadából | Híres „kényszerleszállós” gép teljesítette a tegnapi Toronto-Budapest útvonalat (+dokumentumfilm)

Híres „kényszerleszállós” gép teljesítette a tegnapi Toronto-Budapest útvonalat (+dokumentumfilm)

Aki tegnap utazott az AirTransat TS702-es számú járatával, az bizonyára nem is gondolta, hogy az a gép amin ül az nem egy szokványos múltú repülőgép. Az Air Transat legutóbbi (2015. július 30.), Toronto – Budapest oda-vissza járatánál használt légijármű egy Airbus A330-200-as, amely 2001-ben hajtott végre sikeres kényszerleszállást 306 emberrel a fedélzetén az azori-szigeteki Lajes katonai repülőtéren, miután a repülőgépből kifogyott az üzemanyag és mindkét hajtóműve leállt az Atlanti óceán felett. -emlékeztetett az AirPortal.hu Az esetről dokumentumfilm is készült, mely teljes egészében megtekinthető magyar szinkronnal a cikk alatt. 

Múltidéző

2001. augusztus 24-én a repülőgép a kanadai Air Transat légitársaság TS 236 számú járatát teljesítette Torontóból – Lisszabonba, fedélzetén 293 többségében kanadai állampolgár és portugál bevándorló, valamint 13 fős személyzettel.

Miután a repülőgépből szivárgott az üzemanyag, körülbelül 120 km távolságra az Azori szigetektől mindkét hajtóművének tolóerejét elveszítette a személyzet. Ezt követően az Airbus álló hajtóművekkel „vitorlázott le” a Lajes légibázis repülőterére, ahol ugyan keményen értek földet és a repülőgép futóművei is megsérültek, de az összes fedélzeten tartózkodó ember és a repülőgép is megmenekült, köszönhetően annak, hogy a pilóták hihetetlen munkával végül le tudták tenni a gépet a korábbi útvonal-módosításnak is köszönhetően.

 Ezzel a siklórepüléssel pedig felállítottak egy rekordot: A leghosszabb vitorlázórepülést végrehajtó utasszállító pilótáinak mondhatják magukat, bár az Airbus őket is hibáztatja az eset miatt. Az AirTransat ennek ellenére nem bocsájtotta el őket.

Az eset után a repülőgépet természetesen megjavították és azóta is repül az Air Transat flottájában, ahogy tegnap is a Toronto-Budapest-Toronto útvonalon. A repülőgép azóta az „Azores Glider”, vagyis az azori siklórepülő becenévre hallgat.

Akit részletesen is érdekel az esemény és a vészhelyzet kialakulása, az nézze meg az alábbi videót, vagy olvassa el a wikipedia vonatkozó bejegyzését.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál