Home | Hírek | Kanadából | Visszajárhat a repjegy ára, és akár kártérítést is kaphatnak a pórult járt utasok (+video)

Visszajárhat a repjegy ára, és akár kártérítést is kaphatnak a pórult járt utasok (+video)

Visszajár a repülőjegy ára azoknak a romáknak, akiket nem engedtek felszállni a kanadai járatra – mondta az RTL Híradójában megszólaló ügyvéd. (Video a cikk alatt)

Lukács Gábor Kanadában élő jogvédő pedig a nol.hu-nak elmondta, hogy nem csupán a jegy árát kaphatják vissza azok, akiket Ferihegyen nem engedtek fel a Torontóba tartó gépre, hanem akár még kártérítésre is igényt tarthatnak.

Az elmúlt hét évben Lukács Gábor 26 ügyben látta el utasok kollektív jogainak képviseletét a Kanadai Közlekedési Hatóságnál, és ebből 24-et megnyert. Lukács Gábor azt is elmondta, hogy egyes légügyi szakemberek nyilatkozatával szemben a valóság az: a kanadai hatóságok csak Kanada, illetve a kanadai nagykövetség területén járhatnak el.

Magyar felségterületen – a diplomatákat leszámítva – ugyanolyan turistáknak számítanak, mint bármely más külföldi. Budapesten – folytatta – a légitársaság maga dönt arról, hogy kit enged fel a repülőjére, és kit nem. Az alapelv az, hogy a kanadai hatóságok tanácsot adnak a légitársaságnak, de nem tiltják meg az utas fuvarozását.

A budapesti kanadai nagykövetség Lukács Gábor szerint hivatalos nyilatkozatban is megerősítette, hogy „nem a kanadai hatóságok tagadják meg a kiutazást, a végleges döntést a légitársaságok hozzák meg”, továbbá „a légitársaságé a végső döntés, hogy az utast felengedi-e a gépére, vagy sem”. A kanadai jogvédő ez alapján egyértelműnek tartja, hogy a légitársaságnak vissza kell térítenie a repülőjegy árát. Sőt: egy uniós rendelet alapján az utasok fejenként 600 eurós kártérítésre is jogosultak.

Dancs Mihály a Roma Polgárjogi Mozgalom miskolci elnöke elmondta, hogy a pórul járt romák nem hagyják annyiban. A családokat képviselő Roma Polgárjogi Mozgalom és a NEKI (Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda) szintén egy uniós jogszabályra hivatkozva a jegyek árának visszafizetését kéri a légitársaságtól.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál