Home | Hírek | Kanadából | 25 millió forinttal támogatja Magyarország az ottawai emlékmű megépítését

25 millió forinttal támogatja Magyarország az ottawai emlékmű megépítését

Huszonötmillió forinttal támogatja a Gulág emlékbizottság a kommunizmus áldozatainak emlékére a kanadai fővárosban felállítandó emlékmű megépítését – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az MTI-vel.

 A közlemény szerint a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából februárban létrehozott testület keddi budapesti ülésén Balog Zoltán tárcavezetőnek, az emlékbizottság elnökének javaslatára úgy döntött, hogy 25 millió forinttal támogatja a kommunizmus áldozatainak emlékére Ottawa központjában felállítandó emlékművet.

Az építmény azoknak állít majd emléket, akik a kommunista diktatúrákból menekültek Kanadába. A tervezett építési költség négymillió kanadai dollár (mintegy 880 millió forint), amelynek megközelítőleg 70 százalékát a kanadai kormány fedezi. A hiányzó összeget alapvetően olyanok biztosítják, akik a kommunizmus miatt hagyták el az országukat, és akiknek Kanada adott otthont. A felajánlással Magyarország az emlékhely egyik legnagyobb támogatója – emelték ki.

Az 1956-os forradalom és szabadságharcot követő menekülthullámban Kanada körülbelül 43 ezer magyar menekültet fogadott be. Néhány évvel ezelőtt a magyar menekültek érkezését Kanada saját történelmi örökségének részévé nyilvánította, mondván

„a magyarok ezreinek Kanadába érkezése elősegítette a menekültek befogadására irányuló kanadai modell kialakítását, hozzájárult ahhoz, hogy a kanadaiak befogadóbbak legyenek a bevándorlókkal, valamint ez az esemény nyitotta meg a kapukat a más országokból érkező menekültek letelepedése előtt.”

 Furcsamód ezt a modellt és példát épp a jelenlegi magyar kormány aknázza alá napjaink magyar bevándorlási politikájával, mely minden egyes idegenből érkező menekültet a magyar határon túl kíván mihamarabb látni. Orbán Viktor eltökélte, bezáratja a debreceni menekülttábort : „Azt akarjuk, ne jöjjenek többen. Akik itt vannak, menjenek haza!” – mondta a magyar miniszterelnök idén májusban.

Az ottawai emlékmű látványterve a www.tributetoliberty.ca/content/updated-memorial-design oldalon tekinthető meg.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál