Home | Hírek | A facebook felhasználók többsége leselkedik az ex után

A facebook felhasználók többsége leselkedik az ex után

 Veronika Lukacs és Anabel Quan-Haase az Information, Communication & Society szaklapban megjelent kutatásából az derül ki, hogy a Facebook három aspektusa járul hozzá a szakítással kapcsolatos distressz kialakulásához, és hogy az internetes elektronikus megfigyelésben gyakrabban részt vevő fiatalok tapasztalják meg ezt a leginkább.

A leggyakoribb negatív stresszt okozó tényező az ex partner Facebook profilja. A kutatás résztvevőinek 88 százaléka számolt be arról, hogy szakítás után nézegették volt partnerük profilját. „Még azok is, akik készakarva nem nézték meg ex partnerük profilját, akaratlanul megpillantották volt párjukat, amikor az feltöltött valamilyen tartalmat, vagy megjelent a hozzászólásokban” – mondta Quan-Haase, az egyetem szociológia tanszékének professzora.

 A második legfőbb distressz forrás a Facebook híres „kapcsolati állapot” adata. A résztvevők közül sokan nyilatkoztak úgy, hogy jelentős nehézségeket okozott számukra a „kapcsolatban” státusz „egyedülállóra” való változtatása, illetve teljes törlése. A válaszadók 62 százaléka állította azt, hogy a kapcsolati állapotuk módosítása után kérdezgették őket a szakításukról, ami jelentős negatív stressz forrása lett. A harmadik, és talán legsúlyosabb distressz forrás az ex partner által a Facebookra feltöltött közös tartalom.

A felmérés résztvevői közül mindenki rendelkezett közös digitális előzményekkel ex partnerükkel a Facebookon, és ezek a digitális előzmények egyesekben volt kapcsolatuk pozitív emlékeit hozták fel, ami összezavarta őket a szakítással kapcsolatban. A kutatás résztvevőinek hatvannégy százaléka számolt be arról, hogy újraolvasta vagy újra kielemezte a régi üzeneteket vagy posztolásokat, 51 százalék pedig törölte az ex partnerrel közös fényképeket a Facebookon.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál