Home | Az Iroda | Ági, Péter és a kanadai pontrendszer – kanadai életképek

Ági, Péter és a kanadai pontrendszer – kanadai életképek

Ági Szarvason végzett, óvónő. Kétségtelen, hogy az Isten is arra teremtette. Még a főiskolán letette a középfokú angol nyelvvizsgát. Ő már akkor 1988-ban „angol-szakos” oviról álmodozott. A beszéd nem igen ment, mindig is döcögött neki, de írni, olvasni annál jobban tudott. Főleg mióta a világhálón angol nyelvű weboldalakon kóborolni, napi tevékenységei közé tartozott. Ági mára már többet tud Kanadáról az átlag kanadaiaknál. Kanada mágnesként vonzotta őt. Naponta elképzelte, milyen lehet kis családjával elmerülni a 146 nemzet embereiből álló örvénylésben, a kanadai színes utcák forgatagában. Vajon milyen lehet ott élni ma, ahol J.F. Cooper (1789-1851) regények hősei kalandoztak. Az ő kamaszkori hősei a nagy tavak vidékén.

Meseországból!

Meseországból!

Péter sofőr. A seregben lett az, és leszerelés után két kézzel kapkodtak utána. Számára azok voltak a „régi szép idők.” Olcsó sör, olcsó benzin, olcsó kenyér, fekete fuvarok és nem kellett adóívvel sem vesződni. Annak az időszaknak is megvoltak a maga előnyei. A cégnek, ahol a rendszerváltás után dolgozott, évről-évre rosszabbul ment. Legalábbis a tulaj szerint így volt. Végül hol volt fizetés, hol nem. Pontosabban, ha volt fizetés, az sem időben, a januárit júniusban fizették ki. Az anyagi gondok mindig Péter vállát terhelték a családban. Ezért születtek a gyerekek is későn, mondván albérletben nem jó egy gyermeknek születni. Később az örökségek nagyban segítettek a család anyagi helyzetén, azonban az évek során a folyamatos pénzromlás, a többletkiadások úgy elvitték az öröklött pénzt, mintha az soha nem is létezett volna.

Ági teljesen tisztában volt azzal, hogy a kanadai pontrendszer alapján ők nem tudnak Kanadában letelepedni. Hirdetések alapján próbálkozott hiteles kanadai szakemberekhez fordulni, megoldást találni. Ahol próbálkozott, csak megerősítették jó pénzért abban, amit már úgyis tudott. Az egyetlen megoldást „Az Iroda” ajánlotta, de elfogadása ugyancsak sok fejfájást okozott a családnak. Nem voltak könnyű percek ezek a család életében.

A javaslat valahogy így hangzott: Áginak a „live-in-caregiver” program keretében Kanadába kell költöznie két évre. Szabadsága ideje alatt sem utazhat haza, csak a család utazhat hozzá Kanadába. Péternek addig otthon meg kell tanulnia alapfokon angolul, e mellett a kamionsofőr vizsgához szükséges anyagot is, angolul online. Péter a családlátogatások ideje alatt, egy magyar származású farmernál, baráti alapon sajátíthatja el a kanadai kamionok vezetésének fortélyait.

Ági volt az angol tanár és Péter többet izzadt ettől, mint valaha a magyar kánikulákban, a rozoga Csepel vezetőfülkéjében. Péter nagyon nehezen tanulta meg azt is, hogy a számítógépen nincs kuplung és az egér az nem a sebváltó. A gyermekek nagyon nehezen viselték el a mami hiányát, annak ellenére, hogy hetente legalább négyszer lógtak a Skype-on.

Péter kanadai tartózkodása idején a gyakorlati feladatokat bukdácsolva ugyan, de sikeresen elvégezte. Ági legnagyobb örömére, a gyerekek az egész nyári szünidőt Kanadában töltötték, igaz nagyrészt gyermektáborokban voltak.

A második évben nagy változás történt. Már a gyerekek tanították az apjuknak mi a „cool” és mik az „eighteen-wheeler” tolatási szabályai. Ági alacsony fizetése ellenére ez a megoldás anyagilag is nagyon gyümölcsöző volt számukra, időközben pedig remek kapcsolatokat tudott kiépíteni kint Kanadában.

A harmadik évben Ági a családot szerény, de csinos otthonnal várta. Férjének jó állást szerzett, a gyerekek „cool” kanadai barátokkal mentek először iskolába.

Jelenleg Péternek két nagy gondja van: az egyik, hogy még mindig csak hat barátja van a Facebook-on – azokat is anno Ági szerezte neki – és nem tudja megszokni. A másik, hogy nem kapja kézbe a fizetését, melyet a cég percre pontosan 2 hetente a bankszámlájukra utal.

AzlrodaAvatarAz Iroda

   aziroda.si@gmail.com

Fotó: KATA KOVKO
katakovko.ca@gmail.com

Fotót készítette: Hlavathy Károly
gyfestudio@gmail.com

 

Tények:

Statistics Canada: kanadaiak 28 százaléka gondozó. A kanadai lakosság mintegy 28%-ka szociális ellátást biztosít családtagok vagy barátok számára.

  • A felmérések alapján a gondozók leggyakoribb típusú feladatai: Kísérő, közlekedés, orvosi rendelések és ügyintézés (73%). A következő leggyakoribb típusú tevékenységek a háztakarítás, mosás, ételek elkészítése. (51%) Ezt követte a házkarbantartási és kültéri munkák 45 százalékos szinten.
  • Miután parlamenti többséget kapott, a konzervatív szövetségi kormány szinte minden kanadai bevándorlási programot megváltoztatott. Így nem volt meglepő, amikor 2014 Októberében a Citizenship and Immigration Canada bejelentette, hogy megváltoztatja a „live-in-caregiver” programot. CIC két új kategóriában, gyermek és beteg gondozóiban fogad kérvényeket 2014. November óta.
  • Conference Board of Canada értékelései alapján a hosszú-járatokon, több-mint 30,000 kamion sofőr fog hiányozni 2020-ban a kanadai utakról. A 48 oldalas tanulmány, eddig a legmélyebb vizsgálat a teherszállítási iparágban található hosszú-járatok helyzetéről.
  • Ebben az iparágban a keresetek jelenleg évi $35,395 – $75,112 dollár között mozognak. (7,994,958 – 16,966,163 forint, 1:225 arányban) A szakemberek a hiány következtében jelentős munkabér emelkedésre számítanak a szakágban.
  • Szakszervezeti források szerint, Ontárió tartományban 2014-ben 7,000 hosszú-távú kamion sofőrállás maradt betöltetlen.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál