Home | Hírek | Kanadából | Bennük lüktet a világ… Kanadában lép fel a VariDance (+video)

Bennük lüktet a világ… Kanadában lép fel a VariDance (+video)

KV | A Canadian National Exhibition -re, Kanada egyik nagy fesztiváljára kapott meghívást a VariDance magyarországi táncegyüttes. A társulat augusztus 21. és szeptember 2. között lép fel Kanadában, ahová sok szeretettel várják szerkesztőségünket és az érdeklődő kanadai magyarságot is.

 Vári Bertalan, Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, a  Varidance együttes vezetője számolt be a Kanada Világa portálnak az öröméről, hogy tánccsoportja Kanadában fog fellépni a nyár végén.

Olyan megtiszteltetésben részesült társulatunk, hogy meghívást kaptunk a legnagyobb kanadai fesztiválra, a Canadian National Exhibition -re. A fesztivál ideje alatt naponta kétszer lesz lehetőségünk elkápráztatni a közönséget.

Bennünk lüktet a világ…

varidance-featuredA rendkívül sokszínű magyar néptánchagyomány és -kultúra egyedülálló az egész világon. A Varidance ebből a sajátos kultúrkincsből merít; a tradicionális elemeket különböző táncstílusokkal (többek közt a sztepp, hip-hop, kortárs) és más műfajokkal (mint a cirkusz, színház, film) ötvözi és modern, különleges, egyedi stílussá varázsolja. Az ebben a szellemben színpadra állított művek alkalmasak kultúránk megismertetésére, népszerűsítésére hazánkban és határainkon túl is. Az elmúlt évek tapasztalatai meggyőzően bizonyítják, hogy az emberek szeretik és igénylik a magas színvonalú, művészi értékkel bíró, ugyanakkor könnyen befogadható, különleges produkciókat.

Társulatunkat ezért, s abban a hitben hívtuk életre, hogy az általunk képviselt műfajokkal kiérdemli majd az emberek érdeklődését és szeretetét, hiszen ne feledjük: Bennünk lüktet a világ…

A társulat

Az együttes tagjai olyan könnyed eleganciával adják elő a koreográfus képzeletében megszületett, komoly mesterségbeli tudást kívánó táncokat, mintha évtizedek tapasztalata, gyakorlata csiszolta volna össze a mozdulataikat, avatta volna profivá őket. Hogy professzionális a társulat, ahhoz nem fér kétség, ám évtizedekben csak a jövőjük és nem a múltjuk mérhető.

Tehetségesek, képzettek és magabiztosak; ifjúkori lendületük, tánc iránti elkötelezettségük imponáló, temperamentumos produkciókban ölt formát s válik látványos színpadi valósággá.

A táncszerető közönségnek szóló, nyilvános előadások mellett más események is színesítik a műsornaptárt – fesztiválokon, ünnepségeken, bálokon, televíziós show- és zártkörű, céges rendezvényeken is örömmel fellép a Varidance. Hosszabb-rövidebb műsoraik koreográfiája egyedi, speciális és mindig az alkalomhoz illő – a megrendelők változatos kívánságainak, céljainak megfelelően.

A Harangozó-díjas alapító, Vári Bertalan

Vári Bertalan, alapító

1973. május 30-án született, Makón. Tízéves kora óta táncol. A Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc tagozatán 1991-ben végezte, azóta a tánc kitölti mindennapjait, az élete részévé vált. A pályakezdés meghatározó éveit a Novák Ferenc nevével fémjelzett Honvéd Együttesben töltötte; táncszínházi produkcióiban hat éven át szerepelt.

A szolnoki Szigligeti Tánctársulat egyik alapítójaként – Román Sándor vezetésével – 1997-ben kezdték lerakni egy új együttes alapjait, amely 2000-től Ex-peridance néven vált ismertté. Tánckarvezetőként – egyben a nagysikerű darabok egyik szólistájaként, majd társkoreográfusként – meghatározó szerepe volt az együttes felemelkedésében, a repertoár megalkotásában és a társulat sikereiben.

2008 újabb változást hozott: Presidance Company néven többedmagával táncegyüttest alapított. Művészeti vezetőként, koreográfusként a Presidance művészeti koncepciójának kialakítása, valamennyi produkciójának megalkotása – az ötlettől kezdve a koreografáláson át a rendezésig – teljes egészében az ő munkájának eredménye. Röpke két év alatt hatalmas sikereket ért el Hungarythm, Christmas Now és Transit című egész estés produkcióikkal. Most az élet ismét válaszút elé állította. Új lendülettel, töretlen hittel felvértezve és az elmúlt húsz év tapasztalatával megerősödve indul a maga választotta irányba – együttest alapított, új néven.

Egy másik remek videó a VariDance-ről>>

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál