Home | Sport | jégkorong | Hoki: Oroszország legyőzésével Kanada a világbajnok

Hoki: Oroszország legyőzésével Kanada a világbajnok

Álomdöntőt rendeztek Prágában, a csehországi jégkorong-világbajnokság utolsó mérkőzésén a sportág két nagyhatalma, Kanada és Oroszország feszült egymásnak. A párharcból a juharleveles gárda jött ki győztesen, amely az egész VB alatt nem talált legyőzőre.

A 24-szeres aranyérmes Kanada legutóbb 2009-ben szerzett érmet – a svájci rendezésű vb-n az oroszoktól kapott ki a döntőben, miként egy évvel azt megelőzően hazai jégen is –, élen végeznie 2007 óta nem sikerült. A 27-szeres vb-győztes oroszok – 22-szer még Szovjetunióként nyertek – az elmúlt időszakban pörögtek fel ismét: a legutóbbi hét vb-ből négyszer ők diadalmaskodtak.

A csehországi döntő végeredménye: Kanada- Oroszország 6–1 (1–0, 3–0, 2–1) 

Az első játékrészben rögtön kiütközött az orosz válogatott egyik hibája, azaz hiába voltak szépen felépített támadások, a lövések elmaradtak. Ezzel szemben juharlevelesek 16-szor teszteltékBobrovszki reflexeit, egy ízben pedig sikerült is mattolni őt egy megpattanó lökettel a 19. percben.

Rögtön a második harmad kezdetén jött egy demoralizáló találat Ennistől, ezután pedig gyakorlatilag el is dőlt a mérkőzés. Az oroszokat láthatóan megfogta a kétgólos hátrány, a kanadaiak pedig szépen és nem utolsó sorban eredményesen játszottak. Crosby növelte tovább a különbséget egy felsősarkos lövéssel, majd jött Seguin már-már megalázó találata – Giroux helyzetfelismerését kell kiemelni -, padlóra került Oroszország. Mindent elmond a játékrészéről, hogy megvoltak a lehetőségei a szbornajának, de a kaput egyszer sikerült eltalálni.

Videó – Seguin gólja küldte padlóra a címvédőt:

A harmadik játékrészben már csak az volt a kérdés, mennyivel nyeri meg a meccset Kanada. A tengerentúliak nem is tétlenkedtek, Giroux emberelőnyben zárt le góllal egy szépen végigjátszott figurát, majd Bobrovszki nyúlt mellé Mackinnon távoli lövésénél. A folytatásban Oroszország hajtott a becsületgólért, ezt Malkin révén sikerült is megszerezni, de nagyjából ennyi örömük lehetett az orosz szurkolóknak, 6-1 lett a vége.

A finálét tehát Kanada nyerte, ráadásul teljesen megérdemelten, a juharlevelesek kiemelkedtek a vb idei mezőnyéből. A hibátlan produkcióért egymillió svájci frankot kapott a csapat.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál