Home | Sport | jégkorong | Kanada a jégkorong VB döntőjében

Kanada a jégkorong VB döntőjében

Kanada 2–0-ra győzött a házigazda ellen a csehországi jégkorong-világbajnokság elődöntőjében. Az ellenállhatatlanul menetelő juharlevelesek már hatvan gólnál járnak a tornán. Ezúttal Taylor Hall és Jason Spezza talált be.

Kanada a csehek elleni elődöntőt megelőző nyolc meccséből mindössze egyszer nem ütött legalább hat gólt a világbajnokságon. Egyedül a francia csapat maradt fél tucat kapott találat alatt a juharlevelesek ellen, igaz, ők is kikaptak 4–3-ra.

Az volt tehát a kérdés, hogy a házigazda csehek az elődöntőben meg tudják-e akasztani a kanadai gépezetet (a csoportban nem ment: 6–3-as vereség lett a vége). A kapott gólok tekintetében ezúttal ez sikerült, de a bravúr, azaz a fináléba jutás nem jött össze. Sőt! A csehek gólt sem tudtak ütni, az egész meccset kézben tartó kanadaiak tulajdonképpen simán jutottak be a fináléba.

A vezetést az első harmad közepén Taylor Hall szerezte meg a „vendégeknek”, majd a második játékrészben a vb kanadai táblázatát vezető Jason Spezza talált be – kialakítva a 2–0-s végeredményt. A Dallas Stars hokisa már 14 pontnál (6 gól, 8 gólpassz) jár a világbajnokságon.

Kanadának ráadásul esélye maradt a torna egymillió svájci frankos különdíjára is, amelyet akkor kap meg egy válogatott, ha százszázalékos teljesítménnyel, kizárólag rendes játékidőben aratott győzelmekkel hódítja el a trófeát.

Talán némileg meglepő, de a kanadaiak 2009 óta először játszhatnak majd a vb-döntőben – hat évvel ezelőtt Oroszországtól kaptak ki a svájci vb-n. A vasárnapi fináléban pont az oroszok jöhetnek szembe – igaz, ehhez az Egyesült Államoknak is lesz egy-két szava a másik elődöntőben.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál