Home | Hírek | Kanadából | Elismerte szakmai felelősségét a kitoloncolt romák torontói ügyvédje

Elismerte szakmai felelősségét a kitoloncolt romák torontói ügyvédje

Elismerte szakmai felkészületlenségét az a kanadai ügyvéd, aki több száz magyar romát képviselt a kitoloncolási perekben pár évvel ezelőtt. -írta a thestar.com

2009-től 2012-ig, három éven keresztül védte a kanadai bevándorlási hivatal ellenében a magyarországi romákat Viktor Hohots, ám a perek nagy részét elveszítette. A több mint 900 embert képviselő ügyvéd ellen másfél tucat panasz érkezett a hatóságokhoz, több kitoloncolt magyar állampolgár is arra panaszkodott, hogy az ügyvéd lustasága miatt veszítették el a pert.

Sokaknak ez az ügy már túl késő..

Hohotsot hétfőn hallgatta meg a kanadai ügyvédi kamara. Az ügyvéd elismerte, hogy szak­mailag hibát követett el, miután egyrészt nem tudott rendesen felkészülni a perekre és nem ismerte az ügy részleteit, ráadásul a védencei érdekeit sem képviselte megfelelően.

A panaszok szerint a védői munka nagy részét az a tolmács végezte, aki Hohots munkáját kellett volna, hogy segítse. A férfi alig töltött időt a védenceivel, nem érdekelte azok beszámolója, és jogi tanácsokat sem adott nekik. A perekre maga helyett ügyvédbojtárjait küldte ki.

A meghallgatás májusban folytatódik, ahol akár ügyvédi engedélyét is elvehetik tőle. Ez az elismerés most új fordulatot hozhat az évek óta húzódó kitoloncolási ügyekben.

Romák százai ugyanis most azt remélik, hogy ügyüket újratárgyalják. A romákat ebben az ügyben képviselő ügyvéd, Andrew Brouwer szerint óriási meglepetés volt Hohots elismerése, amely alapján mindenben a panaszosoknak volt igaza, vagyis joggal reménykedhetnek az újratárgyalásban. Brouwer védte korábban Mohácsi Viktória egykori EP képviselőt, illetve a Pusuma családot is, akik egy templomba vonultak a kitoloncolásuk elkerülése végett.

Ugyanakkor – ahogy rávilágított a menekültekkel foglalkozó Mary Jo Leddy – sok száz romának ez az ügy már túl késő. Őket már évekkel ezelőtt kitoloncolták Kanadából, és sokan közülük nem maradtak Magyarországon, hanem jelenleg is Európában vándorolnak.

forrás: borsonline.hu

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál