Home | Hírek | Kanadából | A „Szeged büszkesége” paprika őrleményt visszahívták a kanadai hatóságok is
Ha ilyen paprikát vett, vigye vissza vagy dobja ki - ajánlják a kanadai hatóságok.

A „Szeged büszkesége” paprika őrleményt visszahívták a kanadai hatóságok is

Az allergén paprika őrlemény, amelynek Magyarországhoz nincs sok köze már -sajnos.

Visszahívták a Pride of Szeged („Szeged büszkesége”) magyar paprikát a S&F Food Importers Inc., mivel kiderült, földimogyorót is tartalmazhat, miközben ezt nem tüntették fel a csomagoláson.

A terméket Hungarian Exquisite 100% Sweet Delicacy Paprika néven forgalmazták.  A kanadai élelmiszer-biztonsági hatóság arra figyelmezteti a fogyasztókat, hogy a visszahívott terméket dobják ki, vagy vigyék vissza a boltba.

Már nincs sok köze Szegedhez

Pride of Szeged Szeged büszkesége – ez a felirat szerepel a magyar származású amerikai üzletemberek által 40 éve alapított cég több termékén, nemcsak a napokban allergéntartalom gyanú miatt visszahívott paprikán.

A terméket forgalmazó céget, a Spicecót két, Magyarországról kivándorolt üzletember alapította 40 évvel ezelőtt. A Spiceco honlapján elérhető információk szerint ők vezették be az amerikai piacra a „híres” magyar paprikát és más kelet-európai fűszereket. Importtal, fűszerek őrlésével, keverésével és csomagolásával foglalkoznak. Az alapanyagokat Indiából, Kínából, Indonéziából, Thaiföldről, Vietnamból, Görög- és Törökországból, Spanyolországból, Egyiptomból, Marokkóból, Izraelből és Magyarországról szállítják.

Még a fahéjas cukor is szegedi büszkeség

Még a fahéjas cukor is „szegedi büszkeség”

A cég által Amerikában forgalmazott fémdobozos paprikán a Pride of Szeged, azaz a Szeged büszkesége logó szerepel. A Spiceco ezt levédette. Ez látható a cég más termékein, többek között steak fűszerkeveréken, őrölt fokhagymán és a fahéjas cukron is.

A kanadai visszahívást megelőzte az amerikai hatóságok intézkedései. Január 27-én a Tennessee állambeli földművelésügyi hatóság rutinellenőrzéskor megállapította, a fűszer nyomokban allergén földimogyorót tartalmaz, amit a dobozon nem jelöltek. Az illetékes amerikai hatóság, a Food and Drug Administration azután jelentette be, hogy visszahívják a szegedi néven árult paprikát.

A sors fintora, hogy pont egy héttel ezelőtt lett hungarikum a 2010 óta földrajzi eredetvédelemmel is rendelkező szegedi fűszerpaprika-őrlemény. – Az eredetvédelmet az Európai Unión belül nagyon komolyan veszik: a termékleírásban szerepel, hogy például a szegedi paprikát csak a szegedi tájkörzetben lehet megtermelni, leszedni, őrölni, csomagolni. Az eredetvédelem a garancia arra, hogy a tasakban az van, amit ráírtak – magyarázta dr. Somogyi György szegedi paprikakutató.

Ezt az „oltalom alatt álló eredetmegjelölés”-sel jelzik a fogyasztóknak. A helyi paprikás cégek ennek megfelelően csomagolnak olyan fűszerpaprikát, amiben csak szegedi piros arany található, a tasakon is az áll, hogy Szegedi Paprika. Amelyik kiszerelésben keverik az itteni paprikát például a spanyollal, arra csak azt írják: különleges, csemege, édesnemes vagy csípős-csemege őrlemény.

A Szegedi Paprika Zrt.-t az üggyel kapcsolatban: azt nyilatkozta a delmagyar.hu-nak, hogy a cégnek nincs köze a „Pride of Szeged” Sweet Hungarian Paprika elnevezésű termékhez. A szegedi főszerpaprika termelő és feldolgozók most aggódnak, nehogy folt essen a szegedi paprika jó hírnevén.

Mikor lehet használni a város nevét?

Szeged önkormányzata az 1998. július 9-én tartott közgyűlésen hozott határozatot a város nevének, címerének, zászlajának használatáról. Kaprinayné Rádi Gizella, az igazgatási és építési iroda vezetőhelyettese elmondta, vizsgálják, hogy a kérelmező tevékenységének jelentősége, az áru minősége, jellege indokolttá teszi-e a címer, a zászló és a városnév használatát. A kérelmezőnek kell bizonyítania, hogy terméke alkalmas-e a közfigyelem felkeltésére és a város iránti megbecsülés fokozására. Az eljárásért 10 ezer forintot kell fizetni. Az engedélyről a jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottság dönt, illetve felfüggesztheti a használati jogot, ha a jelképek, illetve a város nevének használata méltatlan a város rangjához, hírnevéhez. „Az eset nemzetközi jogi kérdéseket vet föl, ezért először alaposan tanulmányoznunk kell a lehetőségeinket” – fogalmazott a mostani esettel kapcsolatban egy hivatali alkalmazott.

A Földművelésügyi Minisztérium azt írta, hogy „a (magyar) hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a tények feltárásához szükséges információkat begyűjtsék. Az eddigi adatok szerint nem Magyarországról származik a Kanadában és az USA-ban visszahívott paprika.”

Korábbi kapcsolatok

1999-ben a The New York Times vezető riportere, R. W. Apple Szegeden járt Zwack Péter ajánlásával, mivel érdekelte a fűszerpaprika múltja és jelene. Dr. Somogyi György kísérte el termelőkhöz, gyártókhoz. Az újságíró azt mesélte el a paprikakutatónak, hogy Amerikában még mindig híres a szegedi paprika, és tudott arról is, hogy az üzletekben kapható a dobozos termék szegedi elnevezéssel. Somogyi György szerint vendége erre az 1966 óta Amerikában dobozolt termékre gondolt, amelyikben akkoriban még valóban szegedi paprika lehetett. Más forrásokból is úgy tudjuk, hogy a Szegedi Paprika Zrt. elődje egészen 2000-ig gyártott őrleményt az ominózus amerikai cégnek. Egyébként Szegedről 1938-ban még 2 ezer tonna paprika ment ki Amerikába – ma az egész országban nem terem ennyi.

forrás inspection.gc.ca, index.hu, delmagyar.hu

 

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál