Home | Hírek | Kanadából | A világ legrégebbi hokiütője 300 ezer kanadai dollárért kelt el

A világ legrégebbi hokiütője 300 ezer kanadai dollárért kelt el

Háromszázezer kanadai dollárért (67,5 millió forint) vásárolta meg a világ legrégebbi hokiütőjét a Kanadai Történeti Múzeum.

Az eladó, Mark Presley 2008-ban az új-skóciai North Sydney egyik fodrászatában látta meg a falon a botot, és 1000 dollárért megvásárolta. A bolt tulajdonosa, az akkor 92 éves Charlie Moffatt elmondta neki, hogy nagyapjának bátyja, William „Dilly” Moffatt játszott az ütővel a közeli Pottle-tavon az 1830-as években.

Musée can. de l'histoire acquiert le plus vieux bâton de hockeyPresley bevizsgáltatta a fából készült hokiütőt, és kiderült, hogy 1835 és 1838 között készülhetett egyetlen fából kivágva. (A mostani fabotok rétegelten, több fából készülnek.) Ezt követően az értékes relikviát felajánlotta a történeti múzeumnak, amely élt a lehetőséggel, és 300 ezer dollárért megvásárolta. A kibővítés előtt álló múzeum 2017. július 1-jén, a kanadai alkotmány elfogadásának 150. évfordulóján, a legnagyobb nemzeti ünnepen mutatja be a nagyközönségnek.

Mark O’Neill, az intézmény elnöke elmondta: a jégkorong Kanada nemzeti sportja, egyetlen más ország sem viszonyul ekkora lelkesedéssel a sportághoz. Éppen ezért ennek a hokiütőnek a Kanadai Történeti Múzeumban, a québeci Gatineau-ban van a helye.

Korábban egy 1852-es ütőt tartottak a világ legrégebbi hokibotjának, az 2001-ben 2,2 millió dollárért kelt el. A Moffatt-féle ütő eszmei értéke hasonlóan magas.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál