Home | Hírek | Kanadából | Harper szerint a világ háborúban áll a dzsihádistákkal

Harper szerint a világ háborúban áll a dzsihádistákkal

A kanadai kormányfő szerint a világ háborúban áll a dzsihadistákkal. Az észak-amerikai ország vezetői ritkán fogalmaznak meg ilyen erős üzeneteket.

„A szerdai párizsi vérengzés hathatós emlékeztető volt arra, hogy a dzsihadisták háborút hirdettek mindazok ellen, akik nem értenek velük egyet” – jelentette ki Stephen Harper kanadai miniszterelnök csütörtökön. Harper azt is hozzátette, hogy a világnak szembe kell szállnia velük.

„A nemzetközi dzsihadista mozgalom háborút hirdetett… Ez a probléma nem fog eltűnni, meg kell ütköznünk vele” – fogalmazott a kanadai kormányfő újságírók kérdésére a Charlie Hebdo francia szatirikus magazin szerkesztősége ellen elkövetett merényletről.

Kijelentette: a kanadai hatóságoknak eddig sikerült megakadályozniuk az országban tervezett merényletek nagy részét. Egyúttal arra intett, hogy az önmagát „iszlám államnak” nevező dzsihadista szervezet közel-keleti térnyerését követően új helyzet jött létre, hiszen a jelenség új, nemzetközi szintre emelkedett – mondta Harper.

A Charlie Hebdo szerkesztőségébe két fegyveres hatolt be, lemészárolt tizenkét embert, tizenegyet pedig megsebesített. A támadókat azonosították, de még péntek reggel is folyt ellenük a hajtóvadászat egy Párizstól északra eső területen.

vs.hu

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál