Home | Hírek | Kanadából | Hiányzik a párbeszéd a kettészakított kanadai magyar diaszpóra életéből (+videó)

Hiányzik a párbeszéd a kettészakított kanadai magyar diaszpóra életéből (+videó)

  Dr. Göllner Andrással a montreáli Concordia Egyetem emeritus professzorával készített tartalmas videós beszélgetést a Kanadai Magyar Hírlap. Göllner AndrásKanadai Magyar Demokratikus Charta alapítója és elnöke is, amely szervezet korábban többször felhívta már a figyelmet az Orbán-kormány autokratikus és demokráciaellenesnek ható intézkedéseire és tevékenységeire. 

 A videós interjú elején Göllner András beszél az előéletéről és a korábbi magyar kormányokhoz fűződő viszonyairól, majd bevezető kérdések után természetesen a legtöbb figyelmet a kanadai magyarságot is megosztó Fideszes politika lélektana és ennek a kanadai magyarság hangadóira gyakorolt hatása tette ki.

 A legnagyobb problémát abban látja a professzor, hogy nagyjából 2010-óta a kanadai magyarságban nincs valódi párbeszéd és nincs lehetőség arra, hogy nyilvános, kulturált vitát folytassanak azokkal a kanadai magyar vezetőkkel, akik véleményükkel és tevékenységükkel leginkább formálják, befolyásolják a kanadai magyar diaszpóra összességét. Göllner András és szervezete többször próbálta elérni, hogy nyilvános vita folyjon, hogy legyen megadva az az opció a kanadai magyarságnak, hogy eltérő véleményeket is megismerhessenek, amiből látszik, hogy nem ördögtől való az, ha a demokratikus értékeket szembeállítják az Orbán kormány illiberálissá formálódó rendszerével. A közvetítő szerepet például a Kanadai Magyar Televízió is vállalta illetve szorgalmazta, de ezek a kezdeményezések rendre elhaltak. A KMOSz (Kanadai Magyarok Országos Szövetsége) részéről például olyan érvek születtek, hogy most „csend” van legalább és nem kell ezt megbolygatni, de borozgatva szívesen elbeszélgetnek a nyilvánosság kizárásával -mondja Göllner a videóban. A professzor ezt a lehetőséget viszont teljesen haszontalannak látja, hiszen egy nem nyilvános beszélgetés érdemileg semmilyen formán nem segíti a kanadai magyarság, a civil társadalom szellemiségét és gondolkodását. Nem tartja azt sem helyesnek, ha egy kanadai magyar országos szervezet ilyen formán gátat szab a különféle vélemények ütköztetésének és áramlásának, mivel ezzel a magatartással megfosztja a felelősségteljes döntést és a szabad „választás” lehetőségét a kanadai magyaroktól.

 Az új ottawai magyar nagykövetség munkájáról is szó esik, amelyben Göllner András többek közt azt várja el Ódor Bálint nagykövet úrtól, hogy valódi diplomataként és ne pártkatonaként végezze munkáját, vagyis hazájának többszínűségét és teljességét képviselje a kormányzó párt kizárólagos kiszolgálása helyett.

A Kanadai Magyar Hírlap által készített beszélgetés videója

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál