Home | A világból | Kanadában folytak a titkos tárgyalások Kuba és az USA között

Kanadában folytak a titkos tárgyalások Kuba és az USA között

Hét alkalommal találkozott az Egyesült Államok és Kuba Ottawában és Torontóban, ahol titkos megbeszéléseket folytattak arról, hogy a két ország újra diplomáciai kapcsolatot létesít egymással. A tárgyalások sikerre vezettek, és megállapodtak abban, hogy helyreállítják az 1961-ben megszakított kapcsolatokat. A kanadai kormány megerősítette, hogy a tárgyalások közel két éven keresztül tartottak 2013-ban és 2014-ben.

stephen harper

Stephen Harper – miniszterelnök

Amerikai tisztviselők elismerték, hogy tavaly júniusban kezdődtek a tárgyalások Kanadában, és folyamatosan tartottak egészen a bejelentésig.
„Kanada igyekezett megfelelő helyszínt biztosítani a megbeszélésekhez. Mivel rendkívül fontosnak tartottuk a folyamatot, egy percig sem volt kérdéses, hogy eleget teszünk a felkérésnek. Meggyőződésem, hogy a kapcsolatok normalizálódása mindenkinek előnyös lesz. Hiszek abban, hogy Kubában örvendetes politikai fordulat következik be ezen a téren. Ugyanakkor jó, ha mindenki tisztában van, hogy ezek a változások egy lassú folyamat részei lesznek, és a politika mellett várhatóan a gazdaság területeit is érinteni fogják. Elképzelhető, hogy csak a következő generációk élvezik majd ennek a gyümölcsét.” – jelentett ki Stephen Harper kanadai miniszterelnök.

Az Egyesült Államok és Kuba megállapodtak abban, hogy gazdasági terülteken indítják el a folyamatot, és teljesen szabaddá teszik az utazásokat országaik között, amik megszakadtak a hidegháború időszakában, és ötven évig fent is álltak.

Kanada és Kuba között 1945 óta állnak fent diplomáciai kapcsolatok, és Kanada egyike volt annak a két országnak, amelyek nem szakították ezt meg az 1959-es kubai forradalom után sem. Harper elnök egy 2009-es interjújában már utalt arra, hogy a fél évszázada fennálló embargó nem működött, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

„Nagyon fontosnak tarjuk, hogy Kuba teljese mértékben elismerje a szabadság, demokrácia és az emberi jogok elsődlegességét, a jogállamot, és a magunk részéről minden segítséget megadunk nekik ehhez. A tárgyalások megszervezése is ebbe a folyamatba illeszkedik, és büszkék vagyunk az eredményeinkre.”

Számos diplomata és politikai elemező rávilágított, hogy a kanadai diplomáciának egyáltalán nem volt könnyű feladata, igen nehéz és komoly munka volt a tárgyalások technikai feltételeinek a biztosítása. A kanadai liberális párt egyenesen történelmileg nevezte Kanada szerepét.
Politológusok rámutattak, hogy az ország megítélése szempontjából „jókor jött” a bejelentés, hisz a nemrég nyilvánosságra került CIA vizsgálatban voltak az országot kellemetlenül érintő részek is.

globoport.hu

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál