Home | A világból | Elszabadult a pokol Fergusonban

Elszabadult a pokol Fergusonban

A Missouri állambeli körzeti ügyész úgy döntött, nem emel vádat az ellen a fehér rendőr ellen, aki a hírek szerint lelőtt egy fegyvertelen, fekete tinédzsert. Országszerte tiltakoztak a döntés ellen, St. Louis elővárosában, ahol az eset történt, gyújtogatásba torkollt a tüntetés.

Nem találta indokoltnak a vádemelést nagyesküdtszék annak a fehér rendőrnek az ügyében, aki augusztusban a Missouri állambeli Fergusonban agyonlőtt egy fegyvertelen fekete tizenévest, emiatt hétfőn Fergusonban újra heves tiltakozások kezdődtek. A tiltakozók kövekkel és üvegekkel dobálták a bíróság épületét védő rendfenntartókat, továbbá fosztogatások kezdődtek, több üzletet kiraboltak és felgyújtottak.

A tüntetők rendőrautókat állítottak fejtetőre és lobbantottak lángra. A rendőrség könnygázgránátok vetett be a tiltakozó tömeg ellen. Legkevesebb 29 embert őrizetbe vettek. Jay Nixon, Missouri állam kormányzója csapaterősítéseket rendelt el a Nemzeti Gárdánál.

Legalább egy tucatnyi üzletközpont lángokban áll, de komolyabb sérülés nem történt. Egy rendőrt a karján ért lövés, de nem tudni, hogy az eset összefüggésben van-e a tiltakozásokkal. A nagyesküdtszék döntése miatt több ezren tüntettek Seattle-től New Yorkig, Chicagótól Los Angelesig, még a washingtoni Fehér Ház előtt is.

A tüntetők utakat zártak le a kaliforniai Oaklandban, autópályát San Franciscóban. A tüntetők a legtöbb helyen a tiltakozók jelmondatát skandálják: „Kezeket fel! Ne lőjön!”

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál