Home | A világból | Többmillió illegális bevándorló lélegezhet fel az USA-ban (+video)

Többmillió illegális bevándorló lélegezhet fel az USA-ban (+video)

Kitörő lelkesedéssel fogadták a bevándorlók és a jogaikat védelmező aktivisták az amerikai elnök bejelentését. A Fehér Ház előtt kisebb tömeg gyűlt össze ünnepelni a bevándorlásügyi reformtervezet hírére.

– Nekünk szívügyünk ez a dolog, és mondhatom, ez egy történelmi pillanat. Az elnök remek munkát végez. Lenyűgöz, ahogyan ezeknek a problémáknak is figyelmet szentel – mondta egy szociális munkás.

– Úgy vélem, Obama nagyon világos volt. Ez hosszútávú megmentése annak a sok családnak, akik hosszú éveken át rettegésben voltak kénytelenek élni. Egy kis megkönnyebbülés, egy kis emberség. Sok könny hullik ma éjjel itt és egész Amerikában – mondta Ramon Romero Jr., a texasi képviselőház legelső spanyolajkú tagja.

Az amerikai elnök beszédét óriáskivetítőkön követték az emberek Egyesült-Államok-szerte.

A Szenátus vezető republikánus tagja, Mitch McConnell mindenesetre arra figyelmeztet, hogy a Kongresszus mindent elkövet, hogy megakadályozza “Obama egyoldalú akcióját”, amely a republikánusok szerint “túlmegy az elnök hatáskörén”.

Korábban az amerikai bevándorlási rendszer jelentős változásairól tett bejelentést az Egyesült Államok elnöke. Barack Obama szavai több mint ötmillió dokumentumok nélkül a szövetségi határokon belül élő bevándorlónak jelenthetik azt, hogy nem utasítják ki őket az Egyesült Államokból, ha önként nyilvántartásba vetetik magukat.

Barack Obama televíziós beszédben tett bejelentést:

– Ha valaki 5 évnél régebben él Amerikában, ha gyerekei vannak, akik amerikai állampolgárok vagy legálisan élnek itt, átmegy a bűnűgyi átvilágításon, hajlandó megfizetni a rá eső adót, akkor anélkül pályázhat az állandó tartózkodásért, hogy a kiutasítástól kelljen félnie. Kiléphet a rejtőzködésből, hogy törvényesen élhessen – mondta Barack Obama.

Az Egyesült Államok elnöke arról is beszélt, hogy a kiutasítások nem a családok, hanem a bűnözők ellen irányulnak majd.

A változtatásokkal egyidőben az Egyesült Államok igyekszik visszaszorítani a területére belépő illegális bevándorlók számát.

euronews

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál