Home | Hírek | Kanadából | Miklós Edit új lécekkel vág neki Lake Louiseban a világkupa-futamnak

Miklós Edit új lécekkel vág neki Lake Louiseban a világkupa-futamnak

A legjobb magyar síző, az olimpiai 7. helyezett Miklós Edit csapatával tegnap elindult Kanadába, Lake Louise-ba, ahol december első hétvégéjén rendezik azt a világkupát, amelyen Miklós lesiklásban és óriás-műlesiklásban és és egy szuper G-vel fog indulni.

 Miklós Edit már túl van a felkészülésen. Olimpikon sízőnk Ausztriában ideális hóviszonyok között végezhette az előírt munkát. Kellett is a gyakorlás, ugyanis a magyar síelő az idei versenyeken teljesen új lécekkel áll majd rajthoz.

„Összesen harminc lécem van, körülbelül húszat viszünk ki Kanadába. Aztán hajrá, jöhet az új szezon!”

Miklós Edit nem titkolta, hogy a világkupafutamokon lehetőség szerint minél többször az első tíz között szeretne végezni, ám a szezon legfontosabb versenyén, a februári világbajnokságon már azt a célt tűzte maga elé, hogy a hat közé kerüljön.

Edit és a többi síelő életében is fontos változás lehet, hogy a nemzetközi szövetség – ugyan egyelőre csak az edzéseken – engedélyezte a légzsák használatát. Nem kizárt, hogy január 1-jétől aki akarja, már a versenyeken is használhatja ezt a védőeszközt. Okos dolog, mert a légzsák sok súlyos sérüléstől óvhatja meg a sízőket. Ezzel kapcsolatban Miklós Edit így nyilatkozott: „Még nem próbáltam ki a légzsákot, de persze amint lehetőségem lesz rá, használni fogom az edzéseken. Ha pedig nem zavar a versenyek alatt, akkor természetesen minden alkalommal azzal fogok csúszni.”

Miklós Edit és stábja azért utazott el már most Kanadába, hogy a hátralévő napokban a versenyző minél jobban megszokja az ottani időjárási viszonyokat. A pályát egyébként jól ismeri, s mint azt Miklós Edit stábjának egyik tagja elárulta, kedvenc lesiklóhelye pont a kanadai síparadicsom, Lake Louise.

Milyen célokat tűzött ki maga elé?
– Februárban Amerikában lesz a világbajnokság, ez az idény fő versenye, ahol az első hatba akarok bekerülni, a Világkupa-viadalokon pedig minél többször az első tízbe. A pódium, a dobogó sincs kizárva, hiszen tavaly például sikerült megcsípnem egy ötödik helyet.

– Továbbra is a lesiklás a fő száma?
– Alapvetően igen, bár a nyáron sokat „óriásoztunk” és javult a technikám. Sosem lehet tudni, hátha itt is eredményes lehetek.

– Az olimpiai hetedik hely okozta felfokozott média-, szponzori, szurkolói érdeklődés inkább nyomasztja vagy inspirálja?
– Nem találom tehernek, úgyis csak annyi sajtótájékoztatóra megyek el, amennyire tudok, nem érzek bűntudatot, ha a versenyek, az edzések miatt ki kell egyet hagynom. Különben meg, ha nincs eredmény, hiába a sajtótájékoztató… Egy jó sportolónak ezzel együtt kell élnie, tudom, még van mit fejlődnöm a média előtt, de fiatal vagyok, van időm.

– S a még fiatalabbaknak, az utánpótlás tagjainak tud segíteni a saját példáján keresztül?
– Igen, a tatai edzőtáborban például a serdülőkkel voltunk együtt, és az edző felkért, hogy tartsak előadást, amit szívesen tettem. S ha az interneten keresnek meg tanácsért, akkor is megpróbálok segíteni.

mno.hu

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál