Home | Sport | Forma 1 | Gilles Villeneuve legendáriuma egy magyar szerzőtől

Gilles Villeneuve legendáriuma egy magyar szerzőtől

Méhes Károly Forma 1-es szakíró kamaszkorában szenvedélyes Gilles Villeneuve-rajongó volt, majd újságíróként is kiemelt figyelmet szentelt a legendás kanadai, Berthierville-ből származó Ferrari-versenyzőnek, aki 1982-ben vesztette életét a belgiumi Zolderban.

John Townsend fotós és Méhes Károly

John Townsend Forma-1 es fotós és Méhes Károly a könyv szerzője

Az író bevallja a legújabb könyvében, hogy részben miatta is lett sportújságíró, de a hosszú évek alatt igazából talán tudatosan is távol tartotta magát a neki különösen fájó témától, emléktől. Szerencsére ezen változtatott az, hogy sikerült interjút kapnia attól a Jonathan Giacobazzitól, akinek a családja személyes szponzora volt a szélvész gyors kanadainak. Szaknyelven szólva ez az interjú „túl jó” sikerült és elindított valamit Méhes Károlyban. Mi lenne, ha megpróbáltatna minél több embert megszólaltatni abból a korból a még ma élők közül, akik Gilles Villeneuve körül dolgoztak, a versenypályákon ellenfelei voltak, vagy bármilyen módon is elősegítették az ő versenyzői pályafutását.

Méhes az utóbbi egy esztendőben nem kevesebb, mint 44 interjút készített Villeneuve-ről – csupa olyan személyiséggel, akik ismerték, együtt dolgoztak vagy versenyeztek vele. Kivel e-mailben, kivel telefonon társalogva, kivel személyesen találkozva születtek meg az interjúk, olyan legendákkal, mint Mario Andretti, Emerson Fittipaldi, Jody Scheckter, Carlos Reutemann, Chris Amon, René Arnoux, Patrick Tambay, Alan Jones, Mauro Forghieri, Marco Piccinini, Sir Jackie Stewart, John Watson, Bernie Ecclestone és a Musée Gilles Villeneuve igazgatgója, Alain Bellehumeur.

Méhes Károly kíváncsi volt a kortársak személyes emlékeire, élményeire, próbált magyarázatot találni a máig eleven Villeneuve-legenda okaira. Mi több, az interjúkat olvasva ott találhatjuk magunkat az az 1970-80-as évek Forma-1-es világában, egy olyan miliőben, ami már nem létezik, de ugyanolyan mítosz övezi, mint magát Villeneuve-öt.

Ami miatt páratlannak számít a könyv az a hihetetlen mennyiségű legális kép, melyre külön ügyelt a szerző. Nem ám innen-onnan összeszedett fotók kerültek a könyvbe, hanem neves fotósok műveiből állt össze a képi anyag is. Az angolul kevésbé tudóknak, már csak ezért is érdemes megvásárolni.

Az interjúkötet angol nyelven jelent meg november közepén a VerArtis kiadó jóvoltából.
A 39 USD-be kerülő GILLES VILLENEUVE – 44 interviews by Károly Méhes c. könyv megrendelhető a gillesbook2014@gmail.com címen.

 

gillesvilleneuve02

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál