Home | Felfedező | A montreáli nagy narancsgömb – Gibeau Orange Julep (+video)

A montreáli nagy narancsgömb – Gibeau Orange Julep (+video)

 A hatalmas montreáli narancsgömb immár hét évtizede tartozik a város látképéhez, és semmivel össze nem téveszthető ikonikus szimbólummá vált. Méretével és kirívó narancs színével igencsak feldobja a betonszürkeségbe sivárult Décarie Boulevard ezen szakaszát. Ez az egyedi épület a Gibeau Orange Julep étteremnek ad otthont.

   Az első narancsgömb 1945-ben épült fel, de a Gibeau Orange Julep története 1932-ig nyúlik vissza.  Ekkor védette le Hermas Gibeau ezzel a névvel az édes-krémes, habos, neon narancs italát, amelynek az összetevői mind a mai napig titkosak. (Az Orange Julep hasonló az Orange Julius-hoz, de azzal nem összetévesztendő.) 1945-ben aztán Gibeau megépítette az első narancsgömbjét betonból, amely kétszintes volt és az elképzelés szerint a családjának is otthonául szolgált.

originalorangejulep

Az első narancsgömb

  A 40-es években a Décarie Boulevard mai nyomvonalán villamos járt, amely NDG városrészt kötötte össze Saint Laurenttel. Ekkor a mai metrómegálló nevét viselő Namur környéke igencsak fejletlen infrastruktúrájú volt. Az Orange Julep étterem ide épült fel.  Aztán az 1967-es montreáli világkiállítás számos városépítő újítást hozott, amely a Décarie autóút kiszélesítését is eredményezte. Az Orange Julep első gömbje ennek a rekonstrukciónak esett az áldozatául, azonban egy kicsit beljebb az eredeti helyétől felépült a ma is látható, és az első narancsgömbnél nagyobb -három szintes- 40 feet átmérőjű, üvegszálas műanyag burkolatú golyóbis.

 Közel öt évtizeddel ezelőtt így már minden adott volt, hogy az Orange Julep Montreál egyik kulináris központja és kedvelt helye legyen, akárcsak az azóta már megszűnt Ruby Foo’s, Miss Montreal vagy Piazza Tomasso éttermek. Az Orange Julep viszont mind a mai napig „él és virul’. A hatvanas évek végétől a helyi jampecok legnépszerűbb találkahelye lett és egymásnak mutogatták a skacok a csilli-villi „Hot Wheels”-eket. A motorok túráztatását és az autórádiók üvöltetését már messziről is lehetett hallani.  Az évek  ugyan teltek-múltak, de a jelenet és a forgatókönyv mind a mai napig létezik azzal a különbséggel, hogy mostanra már egyre nagyobb számban vonzza a hölgyeket is ez a különleges atmoszféra, amit az Orange Julep nyújt.

Monique Desmeules -A mai tulajdonos Raymond Gibeau unokatestvére- mindössze 14 éves volt amikor elkezdett dolgozni a családi vállalkozásban pincérnőként. Kötelezően rövid szoknyát és mazsorett csizmát kellett viselnie, de volt amikor görkorcsolyás lányok hozták ki a megrendelt Hot-Dogokat és az egyedi narancsleveket az autósoknak. A görkorcsolyás kiszolgálás a 2000-es évek elején megszűnt, de a hely kultikus maradt.

 A nyári szezonban 24 órás nyitvatartással fogadják a vendégeket, és amióta fűtött a belső tér azóta télen is be lehet térni. Korábban csak március és november között voltak nyitva, amíg az időjárás engedte. Nyáron továbbra is nagy hagyomány, hogy minden szerda este autósnapot tartanak, ahol a legritkább veterán és klasszikus autókon át az erőgépekig mindenféle típus feltűnik. A fülledt nyári esték hangulatához hozzá tartozik a méhek inváziója, a piknik padok és a motorok túráztatása, na meg a 60-as, 70-es évek zenéje is.

orangej

Az étteremben nem csak a különleges és máig titkos recept alapján készülő narancslevet lehet fogyasztani, hanem a gyorséttermi étkezés hagyományos falatjait is: Hamburgert, Hot-Dog-ot,  szendvicset, gyrost, kolbászt, sült krumplit, salátákat és persze a quebeci Poutine-t. Ám az ételektől ne várjunk sokat, mert a tipikus útszéli „junk food” kajáldák szintjét üti meg.

Hogyan és miből készül a gyümölcslé?

Nem tudni biztosan, hiszen a Gibeau család nem árulja el. Még a franchise üzleti lehetőségnek is inkább ellenáll de a nagy titok, az titok marad. Az összetevők között talán tejpor, vagy tojáspor lehet, amit hozzáadnak a préselt narancshoz. Az íze igazán frissítő és egészséges annak ellenére, hogy édes. A tápértéke jobb mint más hasonló kiszerelésű innivalóknak, ráadásul zsiradékban szegényes. A titokzatosságot fokozza, hogy az édes, habos narancs nedü a mennyezetből lelógó csöveken át folyik a hengeres tartályokba és onnan a poharunkba, ezzel is azt sejtetve, hogy egy egész vegyiüzem rejtőzik a kulisszák -ez esetben a falak- mögött.

 KV | A Gibeau vállalat több narancs formájú éttermet üzemeltetett korábban Montreálban, de mára csak ez maradt a Décarie Boulevard és rue Paré kereszteződésében, amit közösségi közlekedéssel legjobban a narancs vonalon közlekedő metróval lehet elérni, a Namur metrómegállónál leszállva.

 oj-building-sherbrookGibeau első éttermét 1928-ban alapította, amely a rue Sherbrooke és Rue Moreau sarkán állt, de ez még nem volt gömb formájú. Mára ez az épület sincs meg, mivel 2009-ben bezárt és egy lakókomplexum építése miatt el kellett bontani. (A baloldali képen amikor még üzemelt az étterem, a jobboldalin pedig a bontás előtti állapota látható.)

 A montreáli nagy narancsgömbnek története tehát a múlt század elejéig nyúlik vissza és valószínűleg még sokáig a város jellegzetes látványa marad a régi időket idéző autós eseményeivel egyetemben.

oj-drink

A mennyezetből lelógó csövek táplálják a narancslével teli hengert

Autós est

Gibeau Orange Julep
7700, boulevard Décarie (metró Namur)
(514) 738-7486

Remzső László – Kanada Világa

 

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál