Home | A világból | Mindössze két perccel a világháború vége előtt halt meg a kanadai katona

Mindössze két perccel a világháború vége előtt halt meg a kanadai katona

Az első világháború utolsó napján, 1918. november 11-én 863 brit, illetve gyarmati és szövetséges katona vesztette életét közvetlen fegyveres összecsapásokban, vagy korábban elszenvedett sebesülések következtében. A Brit Birodalom szolgálatában harcoló utolsó áldozat, a kanadai George Lawrence Price közlegény 10:58 órakor, vagyis szűk két perccel a tűzszünet érvénybe lépte előtt halt meg egy kis belga faluban.

 November 11-én Price részese volt annak a csapatnak, melynek feladata Havré kis falu elfoglalása volt. Miután Ville-sur-Haine városánál német géppisztolytűz között átkeltek a Canal du Centre-on, Price és fedezője egy házsor felé haladt, hogy üldözőbe vegyék azokat a gépfegyvereseket, akik időről időre megtámadták őket, miközben a csatornához közeledtek. A járőr bement abba a házba, melyről azt feltételezték, hogy onnét jönnek a lövések. Azonban míg ők bementek a főbejáraton, a németek hátul távoztak. Utána a következő házban keresték őket, de az is üres volt. George Price-t, mikor 10:58-kor kiléptek az utcára, mindössze két perccel a megkötött, a háborút lezáró tűzszünet beállta, 11:00 előtt halálosan eltalálta szíve táján egy német orvlövész.

Price 1892. december 15-én az új-skóciai Falmouthban született. Mikor 1917. október 15-én besorozták a saskatchewani Moose Jawben lakott. A 28. zászlóalj egyik századában teljesített szolgálatot.

Price sírja a belgiumi St. Symphorien temetőben

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál