Home | A világból | Kanada megvásárolná Oroszország elől a francia hadihajót

Kanada megvásárolná Oroszország elől a francia hadihajót

Eredetileg Oroszországnak építették meg a franciák, de Kanada lett az elsőszámú jelentkező a Mistral típusú hadihajóra az International Business Times információi szerint.

Az elképzelés annak kapcsán jelent meg a médiában, hogy François Hollande francia elnök ezen a héten Kanadába látogat. Kanadai részről az ötletet a korábbi konzervatív szenátor, Hugh Segal vetette fel. javaslata szerint vagy a NATO-nak, vagy magának Kanadának kellene megvásárolnia a hajót, ahelyett, hogy az oroszoknak adnák el.

Az üzlet értéke 1,6 milliárd dollár lenne. Az oroszok előzetesen három hajó iránt érdeklődtek, ám Franciaországra hatalmas nemzetközi nyomás nehezedik, hogy tekintettel az ukrán helyzet miatt bevezetett kereskedelmi szankciókra, ne az oroszoknak adják el a hadihajókat.
2014 elején a Kanadai Királyi Haditengerészet már érdeklődött vásárlás céljából új hajók iránt az amerikai hadseregnél. Mark Norman, kanadai parancsnok ellenben bejelentette, hogy ez nem fog megtörténni. Akkor inkább kereskedelmi olajszállító vásárlása felé fordultak.

A Királyi Haditengerészet szerint óriási szükség lenne most egy Mistral típusú hadihajóra. Ha biztosítanak legalább egymilliárd dollárt a hadsereg számára, akkor Mark Norman szerint nem lehet tétovázni, és Kanadának meg kell vásárolnia a hajót.

Az ilyen besorolású hajók képesek 16 helikopter, 70 harci jármű és 450 katona szállítására, továbbá harci kórház, és parancsnoki állás is berendezhető a fedélzetén.
A kanadai hajógyárak természetesen azonnal tiltakoztak. A francia gyártású hajó beszerezése számukra nem előnyös, nincs belőle anyagi hasznuk, sőt, állításuk szerint egy vásárlás aláásná a nemzeti hajóépítése stratégiát.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál