Home | Hírek | Kanadából | Lemondott Vass Zoltán, Vancouver tiszteletbeli konzulja

Lemondott Vass Zoltán, Vancouver tiszteletbeli konzulja

Visszaadta vancouveri tiszteletbeli konzuli megbízatását Vass Zoltán. Döntését azzal indokolta, hogy szerinte a magyar kormány az elmúlt években fokozatosan felszámolta a demokrácia alappillereit, folyamatosan nyirbálja a szólásszabadságot, kül – és gazdaságpolitikájában pedig stratégiailag számos megkérdőjelezhető lépést tett és tesz mind az Európai Uniós tagságunk illetve a NATO szövetségesi viszonyunk vonatkozásában, amelyek szerinte szöges ellentétben állnak az igazi magyar érdekekkel. 

A Vancouver melletti Burnaby-ban élő Vass Zoltán facebook bejegyzéséről elsőként a 444.hu számolt be. Az egyébként csak ismerősei által látható bejegyzésben Vass kijelenti, a kormány tevékenységének tükrében számára a jövőben felelősen nem vállalható és nem képviselhető a tiszteletbeli konzuli feladat.

„Egyszerűen nem tudok azonosulni a magyar kormány politikájával. Azt hiszem, az a normális, hogy ha eltér a véleményünk, akkor annak hangot kell adni”. – fogalmazott Vass Zoltán.

Kifejezetten károsnak és sajnálatosnak tartja azt is, hogy a magyarországi politikai csatározások, úgymond, kiköltöztek az ország határain túlra, így Vancouverbe is. Úgy véli, a kormány kifejezetten önös pártpolitikai érdekeitől vezérelve elfoglal minden egyes bástyát a külhoni magyarság intézményeiben, ez egyre inkább megosztja a helyi magyarokat, illetve rendkívül veszélyes illúziót kelt az ország és a nemzet viszonyában, ami sorspusztító következményekkel is járhat.

Mindazonáltal, örömmel töltötte el, hogy az elmúlt mintegy tíz esztendőben elősegíthette számos magyar honfitársunk hétköznapi ügyeinek intézését, történelmileg is indokolt magyar állampolgárságuk megszerzését, s mint kettős állampolgár hozzájárulhatott a magyar-kanadai kapcsolatok ápolásához – fogalmazott a leköszönő tiszteletbeli konzul.

Vass elmondta, ő nem karrierdiplomata, Vancouverben élő kanadai állampolgárként nem függ egzisztenciálisan az Orbán-kormánytól, ahogy a korábbiaktól sem. Hangsúlyozta viszont, hogy noha az utóbbi időben Kanadába is kiköltözött a politikai megosztottság, ettől nem kell félni, de fel kell emelni ellene a szavunkat. „Nem hogy a haza nincs ellenzékben, hanem a haza mindenkié” – tette hozzá.

Vass Zoltán az „éljen a magyar köztársaság!” mondattal zárja bejegyzését, és felhívja a figyelmet, hogy a továbbiakban a tiszteletbeli konzuli teendőket Molnár András tiszteletbeli főkonzul látja el.

Fotó: MeetUp

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál