Home | A világból | Európa | London, Amszterdam, Prága, Varsó – Európa szerte tiltakoznak az Orbán kormány ellen (+video)

London, Amszterdam, Prága, Varsó – Európa szerte tiltakoznak az Orbán kormány ellen (+video)

Spontán tüntetést szervezett kedd este Londonban a Kreatív Ellenállás nevű csoport, Angliában élő magyar fiatalok. Az internetadó bevezetése ellen tiltakoztak hasonló kis létszámú, de gyorsan szerveződő tömörülések Amszterdamban, Prágában és Varsóban is, a hétvégére Szófiában is megmozdulást szerveznek az ott élő magyarok.

A londoni Creative Resistance csoport a Facebookon tartja a kapcsolatot, de rendszeresen találkoznak a tagok a valóságban is. Saját megfogalmazásuk szerint céljuk, hogy az a kreatív és morális tőke, ami a kitelepülő fiatalokkal együtt elhagyja Magyarországot, ne vesszen el. Első akciójukat az a felháborodás váltotta ki, amit az Origo főszerkesztőjének kirúgásakor éreztek. Második londoni demonstrációjukat október 23-án tartották, amikor az ’56-os forradalom, és a köztársaság ’89-es kikiáltásának évfordulóján szimbolikusan ismét kikiáltották a köztársaságot. Az internetadó elleni tiltakozás a harmadik akciójuk, 2014. október 28-án este Hevesi Flóra mondott beszédet a Trafalgar téren.

Az alábbiakban az euronews riportját olvashatják:

Euronews, Ács Gábor: – Mi értelme van Londonban magyarul azt kiabálni, hogy Orbán Viktor mondjon le?

Hevesi Flóra: – Ezt csak az angol nyelvű beszéd után kiabálták röviden néhányan. A résztvevők 90 százaléka magyar volt, de angolok is csatlakoztak hozzánk a Trafalgar téren. Az értelme pedig az, hogy 350 ezren elhagytuk Magyarországot, és Londonban, Berlinben, New Yorkban élünk, de még nem szűnt meg a felelősségérzetünk és az aggodalmunk Magyarország iránt. Az internetadó nyilvánvalóan érint mindenkit, de a legjobban engem és az anyukámat. Mi az interneten tartjuk a kapcsolatot, és eddig ingyen tudtunk beszélgetni.

Euronews: – A felső határát magánszemélyeknek 700 forintban maximálnák a jelenlegi információk szerint, ami nincs havi 2 font.

Hevesi Flóra: – Ez igaz, és az én anyukám szerencsére ki tud fizetni 700 forintot, de mi a garancia arra, hogy ez 700 forint lesz havonta, és annyi is marad? De a legfontosabb az elv, az internet és a szabadsága.

Euronews: – Ebben a beszédben, amit angolul elmondott Londonban, a National Gallery főbejárata előtt, mire hívta fel az angolok figyelmét?

Hevesi Flóra: – Például arra, hogy Magyarország nagyon sok mindenben járt az élen korábban, így az egy főre jutó olimpiai aranyérmek, a Nobel-díjak tekintetében, illetve mi voltunk az elsők, akik a szovjet elnyomás ellen fellázadtunk 1956-ban. Most pedig borzalmas, hogy Magyarország azzal kerül be a nemzetközi sajtóba, hogy az első ország, amelyik be akarja vezetni az internetadót. Ez Magyarországot visszavetné a versenyben, az információhoz való hozzáférésben. Nem szeretném, ha ebben mi lennénk az elsők, és más ország azzal az érvvel vezetné be a netadót, hogy Magyarország szintén így tett.

Euronews: – Londont az ott élő magyarok magas lélekszáma miatt a második legnagyobb magyar városként szokás emlegetni, de az önök megmozdulására csak ötvenen mentek el.

Hevesi Flóra: – Nagyon spontán volt az esti akció, délben merült fel az ötlete. Ahhoz képest, hogy csak néhány óra alatt szerveződött össze, fantasztikus, hogy nagyrészt olyan fiatalok jöttek el, akik eddig nem érdeklődtek a magyar politika iránt, most mégis úgy gondolták, hogy meg kell mozdulniuk, Londonban is tiltakozniuk kell.

Euronews: – Nyilván ők az ön személyes ismerősei.

Hevesi Flóra: – Furcsa módon nem. A déli felhívást olyan sokan osztották meg, hogy a 90 százalékukról nem is tudom, hogy kicsodák, és az este jelenlévők közül sem ismertem harmincat. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a kivándorló fiatalokkal szellemi, erkölcsi és gazdasági tőkét is vesztett Magyarország. Ez a tőke nem feltétlenül kell, hogy elvesszen, az ilyen tömörülések ezt mutatják. Sokan ha tehetnék, visszamennének Magyarországra. Angliában rengeteg magyar gyötrődik óránkénti 6-8-10 fontos keresetből, de nincs mire hazamenniük.

Euronews: – Minek kellene változnia ahhoz, hogy ön hazatelepüljön Londonból Budapestre?

Hevesi Flóra: – Én egyetlen egy indok miatt mennék haza, ha életem szerelmét otthon találnám meg.

Euronews: – Írországot az emelte fel, hogy az írek nem csak kivándoroltak, hanem haza is tértek, a külföldön megszerzett szellemi és anyagi javakkal erősítették az anyaországot.

Hevesi Flóra: – Nagyon örülnék, ha egy idő után minél többen gondolnánk azt, hogy mégis otthon akarunk élni.

Euronews: – A londoni demonstráción ön angolul mondta a beszédet. Az angol ismerőseit érdekli, hogy mi van Magyarországon, például a netadóval?

Hevesi Flóra: – Nagyon, nagyon. Legutóbb a Monty Python csoport tagjával, John Cleese-zel beszélgettem, aki 75 éves, az volt az első mondata, hogy fantasztikus, amit a magyarok csináltak ’56-ban. Nekem az angol barátaim és ismerőseim többsége pontosan tudja, hogy mi a jelentősége az 1956-os eseményeknek, és nagyon sokszor találkozom azzal, hogy ha egy angol megtudja, hogy magyar vagyok, elmeséli, hogy mennyire drukkoltak nekünk a kilencvenes évek elején, a rendszerváltás idején. Sokszor már elfelejtjük, hogy az angolok, és a nyugati világ úgy tekint a magyarokra, mint akik többször is példát mutattak a keleti blokkban, hogy az elnyomást lerázva hogyan kell újraépíteni egy országot. Beleszorultunk abba a képzetbe, hogy le vagyunk maradva, mi vagyunk a legbénábbak, és az internetadó ötlete valóban Magyarországnak ezt a rossz imidzsét erősíti. Sajnos egyéb tekintetben is egyedülálló, amit Magyarország jelenleg az EU-ban művel, rossz értelemben. Ugyanakkor Anglia is bizonytalan uniós tag, lehet, hogy ki fog ugrani, amiről a Cameron-kormányzás idején folyamatosan hallani. Magyarország nem fog kiugrani, de lehet, hogy kirakják.

Euronews: – Olyan bel- és külpolitikai összefüggéseket hoz szóba, hogy meg kell kérdeznem, mivel foglalkozik. Korábban az Amnesty International magyarországi vezetőségének tagja volt, később a jogvédő szervezet brit irodájában lett aktivista, most mit csinál?

Hevesi Flóra: – Most munkát keresek. Az Amnesty Internationalnek tíz éven át dolgoztam ingyen, önkéntesként. Nagyon fontos, és boldog időszaka volt az életemnek, de ez olyan elkötelezettséget igényelt, amit ma már nem tudok megengedni. Ma kvalifikált fiatalként a piacról Londonban megélni kívánó értelmiségiként jellemezném magam. Legutóbb egy nagyon jó nevű közgazdász-írónak voltam a személyi asszisztense, hasonló munkát keresek.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál