Home | Hírek | Kanadából | Szíjjártó kanadai tárgyalásai

Szíjjártó kanadai tárgyalásai

A közeljövőben újabb kanadai befektetések várhatók Magyarországon, és számítani lehet a kétoldalú kereskedelem bővülésére is – jelentette ki az MTI-nek telefonon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután csütörtökön Ottawában megbeszélést folytatott John Bairddel, a kanadai diplomácia vezetőjével.
Szijjártó Péter elmondta, hogy a találkozó azért is jelentős volt, mert Ottawában 13 éve nem fogadtak magyar külügyminisztert, és mert a két ország 50 éve vette fel a diplomáciai kapcsolatot.

A dinamikusan növekedő kétoldalú gazdasági-kereskedelmi kapcsolatokkal kapcsolatban elhangzott, hogy 13 év alatt a kereskedelmi forgalom megnyolcszorozódott, és az idei év első hét hónapjában a magyar export 33 százalékkel nőtt. A kanadai tőkebefektetések számára Magyarország a 12. legfontosabb tőkebefektetési célpont, az országban jelenleg 3 milliárd dollárnyi kanadai befektetés van alapvetően az autóipar, az élettudományok és az ingatlanfejlesztés területén.

Szijjártó az MTI-nek elmondta, hogy a kanadai vállalatvezetőkkel folytatott tárgyalásai alapján a közeljövőben újabb kanadai befektetések várhatók Magyarországon, elsősorban az autóipari beszállítások területén.

A magyar miniszter kanadai partnerének elmondta, a nyitott gazdaságú Magyarországon az export teljesítménye nagymértékben meghatározza a nemzetgazdaság teljesítményének egészét, ezért abban érdekelt, hogy a nemzetközi kereskedelmi forgalomban minél kevesebb vám és bürokratikus akadály legyen.

„Magyarország elkötelezett támogatója a Kanada és az Európai Unió között folyamatban lévő szabadkereskedelmi tárgyalások mielőbbi lezárásának. Úgy kalkulálunk, hogy a megállapodás nyomán a magyar export jelentősen bővülhetne, tekintettel arra, hogy a várakozások szerint az EU exportja 24,3 százalékkal nőhetne Kanada irányába. Ezen belül a magyar export mind közvetlenül, mind közvetve, német és francia vállalatokon keresztül jelentős növekedést tudna elkönyvelni” – nyilatkozott Szijjártó Péter.

A tárgyalások energiapolitikai szegmensével kapcsolatban a miniszter kijelentette: a minél több gázbeszerzési forrás után néző Európa, ezen belül főleg Közép-Európa szempontjából kifejezetten előnyös fejlemény, hogy Kanada, a világ ötödik legnagyobb földgázkitermelője, exportjának diverzifikálásán dolgozik.

„Reméljük, hogy azok a kanadai tervek, amelyek arról szónak, hogy LNG-terminálokat (a cseppfolyósított gáz szállításához, fogadásához kialakított állomások) telepítenek, valósággá tudnak válni. Ebben az esetben az észak-déli folyosó kiépülésével Közép-Európa egy új beszerzési forráshoz juthat majd, ami óriási előrelépés lenne a regionális energiabiztonság területén” – mondta.

John Baird elismerését fejezte ki azért, hogy Magyarország az elmúlt időszakban komoly mennyiségű gázt szállított Ukrajnának.

A miniszter beszámolója szerint a geopolitikai kérdések közül elsősorban az iraki helyzetről folytattak eszmecserét. Szijjártó Péter elmondta, Magyarországnak az a célja, hogy egy olyan nemzetközi összefogás jöjjön létre, amely nyomán a keresztény közösség kiirtására törekvő Iszlám Állam vezetőit minél előbb a Nemzetközi Büntetőbíróság elé állítsák, és ennek ügyében már szorgalmazta a nemzetközi összefogást.

A magyar külügyek irányítója köszönetet mondott partnerének azért, hogy Kanada 58 évvel ezelőtt, 1956-ban 40 ezer magyart fogadott be, akiknek leszármazottai ma már elismert és jó polgárai Kanadának.

Szijjártó Péter tolmácsolta Magyarország szolidaritását az ottawai háborús emlékműnél és a parlamentben elkövetett terrortámadás miatt, és kifejezte részvétét az áldozat családjának.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál