Home | Hírek | Állampolgársági eskütételen vett részt Szijjártó Péter Torontóban

Állampolgársági eskütételen vett részt Szijjártó Péter Torontóban

MTI | A magyar nemzetpolitikának több mint két évtizedes adósságot kellett törlesztenie a diaszpórával való kapcsolat megerősítése terén – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter helyi idő szerint szerda este a torontói magyar főkonzulátuson 14 új magyar állampolgár csoportos eskütétele alkalmából.

szijjártóA tárcavezető az MTI-nek telefonon számolt be a kanadai nagyvárosban megtartott eskütételről és az azt követő nemzeti ünnepi megemlékezésről. „Ma már kijelenthetjük, hogy 24 esztendővel a rendszerváltoztatás után végre a nyugati magyarság is kellő figyelmet kap a nemzetpolitikában. A magyar identitás megőrzése és továbbörökítése a diaszpóra-lét közepette talán a legnehezebb, ezért is meg kell ragadni minden alkalmat, hogy ápoljuk a kultúránkat, emlékezzünk a történelmünkre és átadjuk a múlt örökségét a jövő nemzedékének” – jelentette ki. Elmondta, ezért is volt fontos, hogy több fiatal, gyakorlatilag gyerek, aki esküt tett, szépen beszélt magyarul.

Szijjártó Péter emlékeztetett rá, a kormány több új intézkedést is tett a nemzetpolitika területén, amelyek pozitív változást hoztak a világ minden táján élő magyar közösségek számára. Egyszerűsödtek az állampolgárságra vonatkozó szabályok, megkönnyítve mind a kérelmezők helyzetét, mind az eljáró hatóságok munkáját. „Nem túlzás kijelenteni, hogy az egyszerűsített honosítási eljárás sikertörténetté vált, tekintettel arra, hogy 670 ezren nyújtottak be kérelmet és 610 ezren már esküt is tettek” – nyilatkozott a miniszter.

Kitért rá, hogy a kormány az intézményi keretekre is odafigyelt, így 2011-ben megalakult a Magyar Diaszpóra Tanács, amely a szétszórtságban élő magyarság szervezeteinek közös fóruma. „A szüleink és nagyszüleink generációja életének jelentős részét a Magyarország szabadságáért vívott küzdelemnek szentelte. Sajnos sokan közülük nem tudták megérni azt, de az elkötelezettségüknek köszönhetően mi, a mai magyar fiatalok már demokráciában és szabadságban élhetünk” – hangsúlyozta Szijjártó Péter a főkonzulátus nemzeti ünnepi fogadásán.

Közölte, a fiatalok minden magyar szabadságharcban és forradalomban fontos szerepet játszottak, hiszen 1956-ban is a fiatalok gyűltek össze a műszaki egyetemen és a 80-as évek végén is az ellenzéki fiatalok voltak azok, akik a leghangosabban követelték szovjet katonák távozását Magyarországról és egy nyugati típusú demokrácia felépítését.

Szijjártó Péter köszönetet mondott Kanadának azért, hogy befogadta a magyar menekülteket és második hazát biztosított a számukra. „Büszkék vagyunk természetesen azokra a magyarokra, akik hozzájárultak Kanada fejlődéséhez az elmúlt időszakban és arra kértem őket, hogy legyenek továbbra is a két nép közötti barátság és együttműködés hírnökei és elősegítői” – hangoztatta a miniszter.

Szijjártó Péter csütörtökön az ottawai magyarok körében emlékezik meg az ’56-os forradalomról, miután tárgyalást folytat John Baird kanadai külügyminiszterrel.

A New York-i magyar főkonzulátuson a nemzeti ünnepi fogadást megelőzően 55-en tették le az állampolgársági esküt. AZ Egyesült Államok nyugati partjának magyarsága október 19. és 25. között Ontarióban, San Franciscóban, Los Angelesben, Laguna Woodsban és San Diegóban is megemlékezéseket tart.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál