Home | Hírek | Kanadából | Több tucat lövés az ottawai Parlamentnél, a támadót lelőtték (+video)

Több tucat lövés az ottawai Parlamentnél, a támadót lelőtték (+video)

Lövöldözés történt szerdán a kanadai parlamentben, a rendőrség egy lövöldözőt lelőtt a Parlament épületén belül.

 Szemtanúk szerint mintegy húsz lövést adtak le a folyosókon. Előzőleg megsebesítettek egy háborús emlékműnél őrt álló katonát. A szemtanúk azt mondták, hogy onnan láttak a parlament felé rohanni egy fegyverest.  A miniszterelnöki hivatal szerint Stephen Harper miniszterelnök biztonságban van. A Parlamentet  rendőrök vették körül.

Az emlékműhöz reggel tíz körül hajtott oda egy kocsi, amelyből két ember szállt ki- Az egyikük a kezében egy gépkarabély volt, amellyel tüzet nyitott a díszőrséget álló katonára. Az áldozatot – egy harmincas éveiben járó katonát – több haslövéssel szállították kórházba, Szemtanúk szerint – írja az Ottawa Citizen – a gépkarabélyos támadó hosszú sötét kabátban, az arca köré tekert sálban menekült el a helyszínről. A másik visszaszállt a kocsiba, majd egy közeli utcában, az Elgin Streeten leparkolt és a parlamenti negyed felé vette az irányt.

ottawa-shotA környékre a támadás miatt rengeteg rendőrt és kommandóst vezényeltek ki, a parlamenti negyedet pedig hermetikusan lezárták. Arról egyelőre nincs hír, hogy bármelyik támadót elkapták volna.

Kanada egyébként tegnap emelte a terrorkészültségi szintet alacsonyról közepesre. Jean-Christophe de la Rue, a kanadai közbiztonsági minisztérium szóvivője hangsúlyozta, nincs konkrét fenyegetettség, a lépés válasz az elmúlt időben szélsőséges iszlamista szervezetek körében megélénkült online szóbeszédre. Hírszerzési információk szerint személyek és szervezetek terrorcselekmények elkövetesére készülhetnek Kanadában– tette hozzá a szóvivő.

A terrorkészültségi szint megemeléséről azután született döntés, hogy kedden egy muszlimra áttért férfit lőttek le rendőrök Montrealban, miután elgázolt két katonát, akik közül az egyik meghalt, a másik pedig megsebesült.

Az elkövető az a 25 éves Martin Couture-Rouleau volt, aki 80 másik emberrel együtt a gyanúsított fegyveresek között tartottak számon kanadai hatóságok. A meggyilkolt áldozatot kedden azonosították, a 28 éves Patrice Vincent veterán katona volt. A gyilkosság után Couture-Rouleau-t négy kilométeren keresztül üldözték a rendőrök, amikor a kocsija felborult és többször átfordult. A baleset után a férfi kiszállt a kocsiból, és egy késsel hadonászott. A rendőrök tüzet nyitottak rá. Couture-Rouleau-t kórházba szállították, ahol pár órával később meghalt. A férfi útlevelét még júliusban elkobozták, amikor Törökországba akart menni. A rendőrség akkor le is tartóztatta, de bizonyíték híján szabadlábra helyezték.

 Tegnap hat kanadai vadászgép szállt fel, hogy részt vegyen az Iszlám Állam elleni -Amerika által vezetett- katonai légicsapásokban.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál