Home | Hírek | Semjén Zsolt Nyugat-Kanadában járt

Semjén Zsolt Nyugat-Kanadában járt

SemjénZsolt

Dr. Semjén Zsolt Kanadában

Kanadában a Brit Kolumbia-i Vancouverben, többnapos, sokrétű és tartalmas látogatáson járt Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a KDNP elnöke. Megbeszéléseket folytatott a tartomány parlamenti képviselőjével a Brit Kolumbia magyar szervezetek programjainak és pályázatainak kanadai és magyar támogatásáról, és tárgyalt a tiszteletbeli konzulokkal az állampolgárság kérdéseiről, a honosítási gyakorlat eddigi tapasztalatairól is.

A miniszterelnök-helyettes látogatásának fontos állomása volt a soproni egyetem erdőmérnöki karának egykori hallgatóival való találkozás, akik 1956-ban a forradalmat követő megtorlások elől menekülve együtt emigráltak Kanadába és szakmai tudásukat itt kamatoztatták. Fővédnökként megnyitott egy magyar jellegű művészeti  és kulturális kiállítást, majd a Vancouveri Magyar Kulturális Egyesületi fogadáson, beszédet tartott a diaszpórában élő magyarságot érintő kérdésekről. Kanadai útja végén nyilatkozott Móricz Lajosnak a Napjaink című kanadai magyar családi magazin főszerkesztőjének a Duna TV munkatársának.

 Dr Semjén Zsolt:A legfontosabb az, hogy számunkra minden magyar egyformán fontos. Függetlenül a felekezeti, politikai, világnézeti beállítottságától. A lényeg az, hogy magyar legyen és  részt akarjon venni a magyar életben. S látnunk kell azt, hogy a magyarság akkor tud megmaradni, ha nemcsak az anyaországi és nemcsak a kárpát medencei magyarság marad meg, hanem  a diaszpórának a magyarsága is, mert ez a három egy és egy nemzetnek a tagjai vagyunk. Ezért éreztük alapvető kötelezettségnek  azt, hogy az állampolgárság által közjogilag egyesítsük a nemzetet, hogy minden magyar megkaphassa az állampolgárságot bárhol él a világban. Mégpedig a teljes jogú állampolgárságot a teljes jogú európai uniós állampolgárságot, szavazati joggal együtt és természetes a Körösi Csoma Sándor program és a legkülönbözőbb programokon keresztül a magyar állam igyekszik költségvetésileg is különböző támogatási formákkal is segíteni az egyetemes magyarság megmaradását.

A Körösi Csoma Sándor program folytatódik

Természetesen ugye, eredetileg életünk egyik legjobb ötletei közé tartozik  a Körösi Csoma Sándor program. Eredetileg 50 embert küldtünk ki, de akkora sikere volt, hogy  a miniszterelnök döntése alapján megdupláztuk, most már százan mennek ki és természetesen ezt fent fogjuk tartani.  Az, hogy kit küldjünk ki , az attól függ, hogy a helyi magyarság elégedett-e azzal aki ott van, ha elégedett akkor újra kiküldjük, ha mást óhajt akkor pedig egy másik fiatalembert vagy hölgyet küldünk ki. Azt gondolom, hogy ez azért is nagyon fontos, mert ez egy kapcsolat az anyaországgal és aki kijön az magyar nyelvet, néptáncot, magyar történelmet, tehát azt tud tanítani, illetve abban tud segíteni amire a legnagyobb szükség van. Ez azért fontos mert lehetővé teszi, hogy megszólítsa  az emigráció második, harmadik, többedik generációját is, hogy életet vigyünk a diaszpóra életébe és a magyar állam ezzel is tud segíteni.

Szerző: Móricz Lajos – napjaink.ca

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál