Home | Hírek | Kanadából | Kanada terrortámadásoktól tart a hétfői incidens után (+video)

Kanada terrortámadásoktól tart a hétfői incidens után (+video)

Kanada fokozta terrorkészültségét miután világossá vált, hogy egy szélsőséges iszlamista volt az a sofőr, aki két katonát ütött el autójával.  A Montreál közeli Saint-Jean-sur-Richelieu kisvárosában történt cserbenhagyásos gázolásban a kanadai hadsereg két tagja sérült meg, egyik súlyosan, aki sajnos később a kórházban életét vesztette. 

radicalism-canada

Martin Couture Rouleau radikalizálódása, őt lőtték le a rendőrök

  A sebesültek Saint-Jean-sur-Richelieu-ben sétáltak, amely kisváros számos katonai létesítménynek ad otthont. Az egyik katona egyenruhát viselt, amikor a 25 éves sofőr, Martin Couture Rouleau elgázolta őket. A rendőrség elkezdte üldözni a menekülő autót, amikor az letért az útról és egy árokba borult. A rendőrség elmondása szerint a sofőr kimászott és késsel hadonászott. Ekkor lőtték le a hatóság emberei.

A baleset után azonnal különféle elméletek röppentek föl. Sokan úgy vélték, hogy ez egy tudatos terrorista támadás történt, mivel a célpontok katonák voltak és a támadó az a 25 éves Martin Rouleau-t, aki tavaly vette fel az iszlám hitet.

Randy Hoback, a Konzervatív Párt tagja tette fel a kérdést a kanadai miniszterelnöknek, Stephen Harpernek, hogy van-e a kormányzatnak tudomása arról, hogy létezik-e kapcsolat a támadó és egyes terrorszervezetek között. Stephen Harper válaszában kijelentette, hogy tisztában vannak a támadás jellegével, az nagyon aggasztó és rendkívül komolyan veszik a vizsgálatot.

 Tom Mulcair, az ellenzéki Új Demokrata Párt vezetője bírálta a miniszterelnököt, hogy túlságosan gyorsan von le adott esetben helytelen következtetéseket. „A rendőrség tegye a dolgát, hagyjuk, hogy összegyűjtse az információkat, és majd utána döntünk a teendőkről”.

CoutureRouleau

Az üldözés után

 Stephen Harper tovább erősítette azt a spekulációt, hogy terrorcselekmény történhetett azzal, hogy a kanadai rendőrség anti-terrorista részlege előtt már ismert volt a fiatal gázoló. A szövetségi hatóságok előtt egyértelmű, hogy a férfi radikalizálódott, ám Guy Lapointe rendőrségi szóvivő szerint nagyon korai arról spekulálni, hogy a támadás egy szándékos cselekménysorozat része lenne-e.

 Ismert, hogy pár héttel ezelőtt a Parlament jóváhagyta, hogy kanadai vadászgépek csatlakozzanak az Iszlám Állam (IÁ, ISIS) elleni légicsapásokhoz. A találgatásokat ez is erősíti, és korábban Kanadában is felhívták a figyelmet arra, hogy komoly esély van egyesek radikalizálódására emiatt. A Kanadai Hírszerző Szolgálat szerint eddig körülbelül 130 kanadai állampolgár hagyta el az országot, hogy csatlakozzon a terrorista csoportokhoz és jelenleg körülbelül 80 dzsihádistát tartanak számon az országon belül.  Martin Couture Rouleau is egyértelműen a hatóságok előtt ismert iszlamisták között szerepelt.

 

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál