Home | Határon túl | Felvidék | Hat hetes fogság után hazaengedték Kanadából a magyar férfit

Hat hetes fogság után hazaengedték Kanadából a magyar férfit

Csizmár Csabát több mint hat hétig tartották fogva. Szeptember 2-án tagadták meg tőle a belépést, de ahelyett, hogy hazaküldték volna, idegenrendészeti fogságba került. Egy ügyvéd szerint bürokratikus hiba miatt kellett olyan sokáig maradnia.

csaba_in_detention.jpg.size.xxlarge.promo

Csaba és Zsuzsanna a beszélőn | Fotó:Toronto Star

Helyi idő szerint szerda este repülőre ültették Csizmár Csabát, azt a magyar férfit, akit se be, se ki nem engedtek Kanadából, és már több mint 6 hete várt rá, hogy döntés szülessen az ügyében – adta hírül a Toronto Star internetes oldala. A szerbiai magyar férfit egy Belgrád felé tartó géppel küldték haza.

A férfiól, aki egy romantikus internetes kapcsolat miatt látogatott Kanadába, szeptember 2-án a kanadai hatóságok megtagadták a belépést, de ahelyett, hogy felültették volna az első, visszafelé tartó gépre, a határrendészet úgy döntött, hogy feltartóztatja és aláveti egy több mint egy hónapig tartó procedúrának, ami mellesleg 11 044 dollárba kerül a kanadai adófizetőknek.

Az ügy érthetetlenségére utalva a férfi barátnője, Lóczi Zsuzsanna azt mondta, „bebörtönözték, miközben semmi mást nem akart, csak hazamenni”.

Csizmárral pénteken közölték, hogy hazamehet, de akkor sem magyarázták meg neki, hogy pontosan miért kellett hat hetet eltöltenie egy idegenrendészeti fogdában. Már az eljárás kezdetén közölte, hogy retúrjegye van, és nem szándékozik Kanadában maradni, a hatóság mégis úgy találta, hogy veszélyezteti a repülés biztonságát, és ezért nem engedték vissza.

Az ügyével foglalkozó jogász szerint bürokratikus hiba miatt kellett olyan sokáig Kanadában maradnia.

Csizmárt még két héttel az után is fogva tartották, hogy egy bíró arról rendelkezett, hogy toloncolják vissza. Bár az idegenrendészeti hatóságnak kötelező minél hamarabb végrehajtani a kitoloncolási határozatot, a törvényben nem írnak elő erre határidőt – írta a Toronto Star egy ügyvédre hivatkozva.

Csizmár azért ment Kanadába, hogy találkozzon interneten megismert barátnőjével. Ha jól alakultak volna a dolgok, a tervek szerint következő alkalommal a nő látogatta volna meg őt Szerbiában. A hatóságok azt is zokon vették, hogy a férfi erről csak akkor vallott, amikor őrizetbe vették és kikérdezték. Ezt külön felrótták neki mint a hatóság félrevezetését.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál