Home | A világból | Amerikai vagy kanadai is lehet a gyilkoló iszlamista

Amerikai vagy kanadai is lehet a gyilkoló iszlamista

Az FBI a közvélemény segítségét kérte, hátha felismeri valaki az iszlamista szervezet egyik hosszú propagandafilmjében szereplő maszkos fegyverest, aki kivégzéseket hajt végre. 

Az amerikai szövetségi nyomozóiroda kedden tette közzé felhívását a weboldalán, az amerikaiak segítségét kérve a maszkos fegyveres azonosítására, aki az Iszlám Állam egyik majdnem egyórás, szeptemberben nyilvánosságra hozott propagandavideójában szerepel – jelentette az amerikai sajtó. A férfi tökéletesen beszél arabul és angolul, utóbbit egyértelműen észak-amerikai akcentussal, ami arra utal, hogy amerikai lehet.

A videón látni lehet, hogy az iszlamista fegyveres fejlövéssel végez ki embereket, akiket előtte arra kényszerítettek, hogy megássák saját sírjukat. Állítása szerint szíriai katonák a kivégzett emberek, de ezt független forrásból nem lehet megerősíteni. Ez a részlet nem szerepel az FBI weboldalára felrakott részletben, amit abban a reményben tettek közzé, hogy hátha valaki felismeri a hangját, vagy kinézetét. (Az FBI videója ITT tekinthető meg)

A CNN szakértői szerint a kérdéses videóban egyértelműen azért szerepelt a férfi, mert amerikainak néz ki, és ezzel könnyebben tudnak nyugati, különösen amerikai újoncokat toborozni az Iszlám Állam kötelékébe. Azt nem lehet tudni, hogy a férfi valóban amerikai-e, lehet kanadai is, vagy az Egyesült Államokban tanult arab is. Az FBI kedden nyilvánosságra hozott közleménye azonban arra utal, hogy amerikai lehet. Ha ez bebizonyosodik, ő lehet az első észak-amerikai dzsihadista, aki bizonyítottan háborús bűncselekményt hajtott végre kamera előtt.

Az FBI igazgatójának elmondása szerint több tucatnyi amerikairól tudják, hogy az Iszlám Állam oldalán harcol ,és a szervezet internetes, főleg közösségi oldalakon zajló médiakampányát is egy amerikai irányítja.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál