Home | Határon túl | Délvidék | Se ki, se be. Öt hete tartanak fogva egy magyar állampolgárt a kanadai hatóságok

Se ki, se be. Öt hete tartanak fogva egy magyar állampolgárt a kanadai hatóságok

Toronto – Egy magyar férfi öt hete él kényszerűségből a rexdale-i idegenrendészeti gyűjtőtáborban, vagyis be sem engedik az országba, de haza sem utazhat onnan.

 

Csizmár Csaba a leánya esküvőjén, Szerbiában.

A férfi az interneten ismerte meg magyar barátnőjét, és azért utazott Kanadában, hogy meglátogassa az ott már állampolgárságot kapott Lóczi Zsuzsannát. Csakhogy a repülőtéren leszállás után a bevándorlási tisztviselők azonnal lefogták. Azzal vádolták, hogy a látogatás csak ürügy, és nem akarja többé elhagyni Kanadát. Hiába lobogtatta meg Csizmár Csaba a visszaútra szóló repülőjegyét, az még arra sem volt jó, hogy legalább hazaengedjék vele. Ehelyett öt hete – a vizsgálat végéig – fogva tartják egy idegenrendészeti gyűjtőtáborban: a bürokrácia csapdájába esett.

– Rendben, nem engedik be az országba. De miért nem engedik haza Szerbiába, ahol él? Csaba nem bűnöző – méltatlankodott a Metronews kanadai portál szerint Lóczi Zsuzsanna, aki azt is felajánlotta a hatóságoknak, hogy letesz 4 ezer kanadai dollár (860 ezer forint) óvadékot a barátjáért, a hivatal azonban még ebbe sem egyezett bele, nem engedik Csabát.

– Elértem azt a pontot, ahol már semmit sem értek. Bárhova fordulok, falakba ütközöm – panaszolta a nő. Zsuzsanna jobb híján minden másnap vállalkozik a kétórás utazásra, hogy meglátogassa Csabát, és válthassanak pár szót a beszélőn. Még azt sem engedik meg neki, hogy csokoládét küldjön be a férfinak.

A hivatalos jelentés szerint azért utasították el Csaba beutazását, mert feleségül akarja venni Zsuzsannát, és Kanadában kíván letelepedni. A hatóságoknak elsőre az lett gyanús, hogy a férfi családi fotókat és személyes iratokat hozott magával, de például hitelkártyája illetve piperecikkei nem voltak, és  mindösszesen 95 euró (135 dollár) készpénzzel rendelkezett.

– Igen, az interneten találtunk egymásra, és én elhívtam, hogy találkozzunk. Ez volt a mi bűnünk – ironizált Zsuzsanna.

A bevándorlási hivatal szóvivője szerint a férfit azért kell fogva tartani, mert máskülönben valószínűleg megszökne. A Csabáék által fogadott ügyvéd úgy véli, a helyzet teljesen bizarr. Szeptember 26.-án a bevándorlási hivatal kiállította a kitoloncolási végzést azzal, hogy Csaba nem léphet be Kanadába a következő egy évben. Állítólag már csak a légitársaságra kell várni, hogy a visszaútra helyet biztosítson. A férfi a lengyel LOT légitársasággal érkezett, amely napi szinten indít járatokat Európába, így egyszerűen csak fel kellene tenni egy hazafelé tartó gépre, véli a Nagendra Selliah, a jogi képviselő. A LOT azonban nem kommentálta az ügyet eddig.

 Zsuzsanna 1999-ben érkezett Kanadába és 2011-ben kapott kanadai állampolgárságot. Elmondása szerint többször fogadott látogatókat Magyarországról és mindig időben elhagyták rokonai vagy barátai Kanadát.

 „Amikor megkaptam a kanadai állampolgárságot, senki nem mondta nekem, hogy nem szabad látogatókat fogadnom”.

Zsuzsanna fia nagyon mérges. Szerinte a kanadai hatóságok érthetetlen viselkedése rasszizmuson alapszik: „ha sötétebb a bőrszíned akkor bűnözőnek gondolnak, ha pedig magyar állampolgár vagy, akkor biztos, hogy csak bevándorlási csaló lehetsz” -mondta Béla.

Csaba és Zsuzsanna még reméli, hogy az ő történetükben is lesz happy end.

4_o_terminal3

Zsuzsanna két órát utazik a beszélőre | Fotó: Torstar News Service

Kisértetiesen hasonló eset történt 2012 év végén, amikor két felvidéki magyar volt kénytelen -a szokásos 1-2 nap helyett – két hónapot fogva tartva eltölteni,  mielőtt hazatoloncolták őket.

http://kanadavilaga.com/2012/12/29/remalom-kanadaban-menekulttaborban-van-ket-zselizi-magyar/

http://kanadavilaga.com/2013/01/15/hazajottek-kanadabol-a-zselizi-fiatalok/

http://kanadavilaga.com/2013/01/20/extremre-sikerult-kalandtura-ket-zselizi-fiatalembernek/

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál