Home | Hírek | Kanadából | 80 dzsihádistát keresnek Kanadában

80 dzsihádistát keresnek Kanadában

Kanada jelenleg mintegy 80 olyan ember után nyomoz, akik a közelmúltban tértek haza háborús övezetekből, mindenekelőtt Irakból és Szíriából – közölte  Steven Blaney közbiztonsági miniszter.

„Ezek a veszélyes személyek terrorcselekményeket akarnak végrehajtani és veszélyeztetik a kanadaiak életét” – magyarázta Blaney a parlament illetékes bizottságában, egy nappal azután, hogy a törvényhozás megszavazta, hogy a kanadai légierő gépei – amerikai kérésre – csapásokat mérjenek az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet iraki állásaira.

A közbiztonsági miniszter azt állította, hogy a szóban forgó mintegy nyolcvan személy – akik között bevándorlók és kanadai állampolgárok is vannak – megsértette azt a kanadai törvényt, amely büntetendőnek mondja ki a külföldi terrorista tevékenységekben való részvételt. Ezért nyomozás folyik ellenük, és a rendőrség „igyekszik rács mögé juttatni őket” – mondta.

Blaney emellett arról is beszélt, hogy a hatóságok gyanúja szerint „legalább 130, Kanadához köthető személy vesz részt jelenleg terrorcselekményekben” külföldön, mindenekelőtt Irakban és Szíriában, az Iszlám Állam oldalán.

„Azoknak a személyeknek, akik kapcsolatba kerülnek ezzel a barbár csoporttal, számolniuk kell ennek törvényi következményeivel” – szögezte le a kanadai miniszter. Hozzátette ugyanakkor, hogy az érintettek egy része nem vesz részt harci cselekményekben, csak pénzfelhajtással és propaganda tevékenységgel foglalkozik.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál