Home | Hírek | Kanadából | Kanada is csatlakozik az iraki légicsapásokhoz

Kanada is csatlakozik az iraki légicsapásokhoz

Kanada is csatlakozik a Közel-Keleten előrenyomuló, Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita szervezet elleni iraki légicsapásokhoz – közölte pénteken egy magas rangú kanadai kormánytisztviselő.

A neve elhallgatását kérő illetékes tájékoztatása szerint Stephen Harper kormányfő hamarosan bejelentést tesz az ügyben. A torontói The Globe and Mail című lap úgy tudja, Kanada egyebek mellett négy-hat darab F-18-as vadászgéppel, felderítő és légi utántöltő repülőgépekkel fog részt venni az IÁ elleni hadjáratban. A nemzetközi koalícióhoz való csatlakozásról hétfőn szavaz a parlament, a konzervatív kormány azonban kényelmes többséggel rendelkezik, így a képviselők várhatóan jóváhagyják majd a kanadai részvételt.

Ez lenne az észak-amerikai ország első külföldi katonai szerepvállalása Líbia 2011-es bombázása óta. Egy friss felmérés szerint a kanadaiak 64 százaléka támogatja, 36 százaléka pedig ellenzi az iraki légicsapásokat.

Kanada szeptember 5-én bejelentette, hogy katonai tanácsadókat küld Irakba, hogy ezzel segítse a közel-keleti országnak a dzsihadisták elleni küzdelmét. Kezdetben hatvankilenc tanácsadóról volt szó, később azonban huszonhatra csökkentették a számukat. Ottawa korábban két katonai szállító gépet is Irakba küldött a kurd erők támogatására.

Az IÁ elleni, Washington vezette nemzetközi koalícióban Ausztrália, Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia és Nagy-Britannia mellett Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Jordánia, Katar és Szaúd-Arábia is részt vesz.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál