Home | Hírek | Kanadából | „Kanadában élni, dolgozni és soha vissza nem térni Magyarországra”

„Kanadában élni, dolgozni és soha vissza nem térni Magyarországra”

„Végleg el akartam menni Magyarországról, nem akartam olyan országban élni, ahol gyakorlatilag ki kell bújni a bőrödből ahhoz, hogy normálisan megélj, ahol olyan szakmákban, mint a tanár vagy éppen orvos nincsen megfelelő anyagi és társadalmi megbecsülésed” – magyarázta a távozása okát a Kanadában élő Horváth Péter.

A férfi egy igazságosabb és toleránsabb országban szeretett volna élni, ahol érvényesül az élni és élni hagyni elv, és ahol több lehetősége van az önmegvalósításra. Emellett vonzotta az észak-amerikai élet gondolata, és kihívásnak tekintette azt, hogy egy idegen országban építsen karriert. Ezért indult el hét évvel ezelőtt. Most úgy érzi: soha nem akar visszatérni Magyarországra.

Kinn tanulta meg a szakmáját

„A lehető legjobb angol nyelvtudással szabad csak elindulni. Nagyon fontos a kapcsolatépítés a munkakeresés szempontjából. Ismerősökre akár önkéntes munkával is szert tehetünk” – tanácsolja a férfi, aki Magyarországon némettanárként dolgozott, majd két évig tanult az észak-amerikai országban, hogy megszerezze a szociális munkás végzettséget.

Most gyermek- és ifjúságvédelmi szociális munkásként dolgozik a Brit Columbia-i Gyermek- és Családfejlesztési Minisztériumban. Az állást úgy szerezte, hogy a szakmai gyakorlatát a minisztériumban töltötte, és annyira meg voltak elégedve a munkájával, hogy alkalmazták.

 

23,77 dollár, (5 ezer forintnál magasabb) az átlagos órabér

Az átlagos órabér 23,77 kanadai dollár Brit Columbia tartományban – mondta Horváth Péter, akinek azonban az a tapasztalata, hogy „elég nagy a szórás”. A minimális órabér 10,25 kanadai dollár ebben a tartományban – tette hozzá. (Ez 220 forintos árfolyamon átszámítva 5229,40 illetve 2255 forintnak felel meg.)

Körülbelül 35-40 órás a munkahét (a teljes munkaidő) Kanadában. „Én például 8 órát töltök a munkahelyen, de az egyórás ebédidőt nem fizetik, szóval 35 órát dolgozom.”

 

Átlagos órabérek Kanadában (2014)

canada-salaries-2014

Forrás: livingincanada.com

Nemcsak a fizetések, de a megélhetés költségei is sokkal magasabbak mint Magyarországon. Horváth Péter Surreyben lakik, Vancouvertől 35 kilométernyire. Lakhatási szempontból ez a kertváros jóval olcsóbb, mint a belváros, egy kétszobás lakás (nappali plusz hálószoba) bérleti díja körülbelül 900-1000 kanadai dollár havonta (198-220 ezer forint). Egy gyorséttermi menü 8, egy liter tej 2 kanadai dollár körüli összegbe kerül. (Erről bővebben itt olvashatunk.)

Sokkoló élmények

„Nagyon meglepett, hogy milyen sok nemzet él itt együtt békességben a világ minden tájáról. Sokkal nyugodtabb itt mindenki, a kanadaiak udvariasak és politikailag korrektek. Az ügyfélszolgálat tényleg az ügyfeleket szolgálja.”

Péter elmondta, hogy nemcsak pozitív dolgokat tapasztalt, megemlítette, hogy a tömegközlekedés korántsem olyan jó, mint Európában. Mindenkinek van autója, a legtöbb ember unalmas kertvárosokban él – nem egy urbánus életforma. „Meghökkentem, hogy a buszra érkezési sorrendben szállnak fel az emberek, nem tolakszanak, sorban állva várnak. És a legtöbben megköszönik a sofőrnek a fuvart” – tette hozzá.

forrás: www.profession.hu

 

 

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál