Home | A világból | 15 évre ítéltek Kubában egy kanadai közlekedési vállalat igazgatóját

15 évre ítéltek Kubában egy kanadai közlekedési vállalat igazgatóját

Egy kubai bíróság tizenöt éves börtönbüntetésre ítélte egy közlekedési vállalat kanadai igazgatóját vesztegetésért. A 74 éves Cy Tokmakjiant egy korrupció-ellenes művelet során 2011-ben vették őrizetbe. Ő tagadja a vádakat.

A Tokmakjian Group bejelentette, hogy bíróság lefoglalta a kubai vagyontárgyait, amelyek értéke mintegy százmillió dollár. Úgy véli, hogy ez aggodalomra ad okot a jövőbeli potenciális külföldi befektetéseket illetően.

A Tokmakjian Group másik két igazgatóját, a szintén kanadai állampolgár Claudio Veterét és Marco Puchét, nyolc és tizenkét év börtönre ítélték. Az ontariói székhelyű vállalat közlekedési, bányászati és építőipari felszereléseket adott el Kubának.

A kubai hatóságok nem kommentálták az ügyet.

A cég irodáit 2011-ben szállták meg a hatóságok, amikor Raúl Castro elnök nagyszabású korrupció-ellenes lépéseket helyezett kilátásba a karibi szigetországban.

Peter Kent kanadai miniszterelnök tavaly meglátogatta Tokmakjiant a börtönben. „A tárgyalás szinte minden momentuma rendkívül tisztességtelen és manipulált volt” – mondta Kent a Financial Post újságnak.

A Tokmakjian Group volt a Hyundai dél-koreai cég egyetlen képviselője Kubában, ami az öregedő autó- és buszállomány lecserélésén dolgozott.

A cég kétszáz millió dolláros keresetet nyújtott be Kuba ellen a párizsi Nemzetközi Kereskedelmi Kamaránál és kanadai Ontariói Legfelsőbb Bíróságnál.

Forrás: BBC

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál