Home | filmvilág | Elege lett Vajnáékból az ígéretes, új magyar film rendezőjének

Elege lett Vajnáékból az ígéretes, új magyar film rendezőjének

Furcsa körülmények között kerül sor az utóbbi évek egyik legígéretesebb magyar filmjének világpremierjére. A Fehér tenyérrel és a Biblioteque Pascallal befutott Hajdu Szabolcs új, Délibáb című alkotását az egyik legnevesebb észak-amerikai seregszemlén, a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be, és a magyar internetezők oda vannak a film traileréért, a rendező mégis egy keserű nyilatkozattal rukkolt ma elő. Hajdu a Népszavának szögezte le: soha többet nem csinálja végig azt a „torz koreográfiát”, amit a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) pályázata jelent. Az Andy Vajna kormánybiztos vezette állami szervezet 350 millió forinttal támogatta a Délibáb elkészítését.

„Történhet nagyobb baj is, mint hogy nem csinálsz filmet – mondta a rendező a napilapnak. – Például hogy mindened elvész, ami addig fontos volt az életben, erodálódik a jellem, a baráti kapcsolatok, és oda jutsz, hogy magadra maradsz, nincs kit felhívnod. Ha valaki hoz egy önmaga számára morálisan megkérdőjelezhető döntést, az újabb problémahalmazokat generál, és a későbbiekben minden egyes apró döntés morális válságot okozhat. Van, akinek ez megy, van, akiben viszolygást ébreszt és nem képes elviselni. Én nem akarok visszamenni az óvodába azok után, hogy már kezdtünk felnőtté válni. Nekem gyerekeim vannak, nem tudom, mit fogok csinálni, de ezt így, még egyszer nem. Nem akarok újra pályázni.”

 Hajdu Szabolcs nyilatkozatára reagált Kovács Gábor, a Délibáb vezető producere. „Őszintén tiszteletben tartom Hajdu Szabolcs önérzetét és véleményét, de (…) kénytelen vagyok néhány mondatot hozzáfűzni a cikkhez – írta a Facebookon. – Mindezt nem a Filmalap védelmében teszem, hanem simán az igazság és saját szakmai objektivitásom miatt. A MNF már a forgatókönyv-fejlesztés időszakában kiemelt támogatásáról biztosította filmet (egyből gyártásba rakta) és a külföldi koproducer kiesése miatt további 50 millió forinttal pótolta az eleve megítélt 300 millió támogatást. Két találkozón vett részt Szabolcs konzultáció címen, amelyen két hiteles forrás (Taschler Andrea producer és Pataki Ági koproducer) szerint sem volt szándék az ‘alkotói szabadság befolyásolására’. Egyetlen egyszer sem akadályozták a forgatás menetét, soha nem adtak semmilyen utasítást azzal kapcsolatban. Azt az udvariatlan gesztusunkat is szó nélkül hagyták, hogy első vetítésen sem a rendező, sem a producerek nem vettek részt. Olyan típusú producerei vannak a filmnek, akik mindig külön hangsúlyt fektetnek arra, hogy az alkotók ne kerüljenek ‘méltatlan’ helyzetbe! Egy dologban viszont igaza van: barátokat vesztett. Szabolcs kiváló rendező, ismét gyönyörű, különleges filmet csinált, kötelező megnézni!”

Igazságot tenni innen nem tudunk, úgyhogy a november 13-i magyarországi premierig nézegessük egyelőre az ígéretes neo-western trailerét. A magyar pusztán játszódó film amúgy egy afrikai futballista történetét meséli el, aki menekülni kényszerül a hatóságok elől egy eladott mérkőzést követően. Egy világtól elzárt tanyán talál menedéket mélyen a puszta szívében, ám  rádöbben, hogy a tanya valójában modern kori rabszolgatelep. A Délibáb a forgalmazó szerint a magyar mozi hagyományait és a western műfaját ötvöző mese a mai Magyarországról, rasszizmusról, egyenlőségről, hatalomról, szabadságról.

 A Film Trailere

 

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál