Home | A világból | A borsodi romák második útrakelése

A borsodi romák második útrakelése

„Nem tudom, hogyan lehet erről úgy beszélni, hogy aztán ne forgassák ki a szavaimat, de mivel sokan közülük, itthon is, az önhibájukon kívül, a segélyen szocializálódtak, hihetetlen leleményességgel mozognak a kinti jóléti rendszerben is. Bár nem tudnak angolul, pontosan tudják, hogy milyen pénzeket lehet megigényelni” – mesélte Durst Judit, az egyik londoni egyetemen dolgozó antropológus az Indexnek. A szakember szerint most zajlik a roma kivándorlás második hulláma, a kivándorlók pedig ugyanazt a habitust viszik ki, ami itthon is jellemezte őket.

A borsodi romák közül egyre többen vándorolnak el Magyarországról a szigetországba, és használják ki az angol segélyezési rendszert, még ha az nem is olyan jó, mint a kanadai. Alkalmi munkákat sem nehéz találni. A legtöbb roma Manchesterben él, de vannak Londonban és Nottinghamben is. Először általában a jobb helyzetűek döntenek a kivándorlás mellett, őket követik a szegényebb rokonok. A kiutazáshoz körülbelül egymillió forint induló tőkére van szükség.

A romák általában a migrációs területeken találnak lakhelyet, nem keverednek az ottani többségi társadalommal. Emiatt és a nagy, családi kiköltözés miatt megfigyelhető a gettósodás. Durst Judit hozzáteszi: Manchesterben már a romák is elköltöznek az úgynevezett „cigány utcából”, mert elmondásuk szerint már túl sok a cigány.

A kivándorlók angolokkal nem, a pakisztániakkal viszont nagyon jó viszonyt ápolnak. A roma lányoknak jó keresetforrás, ha pakisztáni férfival házasodnak. A pakisztániaknak pedig azért éri meg az el nem hált frigy, mert így könnyen EU-s állampolgársághoz juthatnak – osztja meg tapasztalatait a kutató.

Durst szerint nagyon népszerű a kivándorlók körében a telefonozás és a kártyázás. Egy teljes hálózat épül a kártyára felvett szociális segélyek felvételével való visszaélésekre. A papíron 500 fontos iPad minit a szomszéd zálogházban el lehet adni 300-ért, ebből ők mondjuk 50 fontot kapnak meg, a visszaéléseket szervező nagy hal pedig lenyúlja a maradékot. A hatóság mire észrevenné a dolgot, az árut vásároló személy már rég határon túl van – mesélte el a kint élő romák mélyinterjúztatásából származó történeteit a kutató.

A Nottinghamben élő romák pizzagyárban és matracgyárban dolgoznak minimálbérért. Minden munkát elvállalnak, amire egy angol már nem lenne hajlandó. Az ott élő romák teljesen más munkakultúrával mentek ki, még az első hullámmal. Amíg volt Borsodban ipar, többségük szakmunkás volt – jegyezte meg az antropológus.

Durst Judit szerint legfeljebb pár tízezer roma lehet kint a volt szocialista országokból Angliában. A brit romafóbiáról már sokat hallani, de kérdés mikor durvul be az ország antimigrációs politikája.

fotó: illusztráció

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál