Home | Hírek | Kanadából | Életszikrák Montreálban …vagy másutt

Életszikrák Montreálban …vagy másutt

 Ember-allergiát kaptam. A sok éven át, mint irodista, el-elkaptam papír-, gépelés- és telefonallergiát, meg persze sok mást is. De ez most más! Ember allergia! Megdöbbentő! Éreztél már ilyet? De írom, ahogy volt. Kanadai történések ezek, de a világ bármely területén történhetne. A zenitjén klimpírozó szórakoztató ipar kiköltözött a természetbe. Pengeélen sivító hangszórók települtek be a hatalmas parkokba, erdő szegélyezte parkolókba, hegyek-völgyek csöndjébe. De haladjunk csak lassan…

 Belépek a sárga metró egyik kocsijába és két mellbimbó néz vissza rám. És nem csak a bimbó! Megéltem már néhány mellbevágó évet, de ezt most hirtelen és azonnal nem tudtam bevenni. Gondoltam véletlen. Felnézek a gazdira meg újra le, és végső meggyőződésként villámlik át rajtam, hogy direktben etetnek. Valami szégyen kezd hullámzani körülöttem, belőlem. Mérhetetlen magány ver tanyát bennem itt, ebben a bűzölgő, heringként összezsúfolt tömegáradatban. „Ne ítélkezz!” – parancsolgatom magamnak és tekintetemet ronggyá szaggatott neccharisnyák, véres-, agyontetovált lábszárak között tartom. Mint látvány, így képzelem el a poklot. De ne ítélkezzünk!

 Végre friss levegőhöz jutok, kilépek Szent Ilona Szigetén, ahol további kint csüngő melleken, tönkrecibált neccharisnyákon át csurgó vér fogad. Mi ez? Embernek tűnő zombik? Haladok a ki tudja merre sodródó tömeggel. Felállított színpadok mindenfelé, disszonáns zaj amerre a lélek ellát, közben saját gondolataimat se lelem. Hová lettek a harmóniák, a lélektől lélekig vibráló, csodálatos muzsikák? Csillogó papírmasék, színes vattacukrok, kívánj és vásárolj! Vegyél jegyet erre a koncertre, akarj részese lenni a világon mindennek. Semmi nem elég!

 Utat török egy aprócska szelet fűdarab felé. Csak ücsörögni kívánok, csak egy kis csönd után vágyakozok. ’Tudnál adni egy cigarettát?’ – a semmiből termett ott ez az embernek tűnő zombi. Mosolyra hajló ajkai mögül előkandikálnak hihetetlen mértékben elférgesedett fogai. „Sajnos nincs cigarettám.” – mosolygok szintén, de akkorra barátnőjével olyan közvetlen közel ültek hozzám, hogy pánikszerűen el kell hagynom a terepet.  

 Menekülés a rózsakertbemajd onnan a La Ronde felé. Gondoltam ott kisebb a tömeg. Lucien útközben győzködött, hogy ez az egész nem valóságos, csak szemfényvesztés. Gondoltam: „Kit próbál ez a Lucien védeni? Önmagát, a saját fajtáján keresztül? Ha sokáig köztük maradok, nem csak a szemem fényét, hanem egész lényemet veszítem el.” „De ne ítélkezzünk!” – nyugtatgatom magamat.

 Kizasija előtt ácsorogva lelek rá Zsebre. Minden fokozat átjárta, az elkeseredéstől a dühig. „Mi történt, kedves gyermekem?” – faggattam mert a csodálatos kék könnyek készenlétben álltak égszínkék szemeiben.

„Angie alszik a kocsiban lehúzott ablakkal” – mutogat a kis ezüstcsoda felé – „Négy lépést hátramentem a parkolóban megnézni, hogy mikor érkeztek. Erre egy nő hisztériásan kihívta a rendőröket rám. Azt ordibálta, hogy otthagytam a gyereket egyedül a kocsiban.” – Paffá meredtem. Csak mert sokan megtették, megölték gyermeküket ilyen módon! Rákenik az ártatlanra, mert uram ők feltételeznek! Ahelyett hogy azt a sok zombi embert reguláznák ott a parkban, város- és világszerte, inkább békés embereket riogatnak úton-útfélen… Egy papírt mutogatott az én tiszta, angyal lelkű gyermekem. A zsaruk adták: „Utolsó figyelmeztetés!”  – Mondom neki: „Hát mán vót előző figyelmeztetésed is, gyermekem?”  Nevetni való, rohadt pillanat! Amiben az igaz becsület földbe van rugdosva. Majdnem bilincset raknak egy szívéig, lelkéig igaz anyára! Csak mert valaki valamit feltételezett! Nem tán túl sok a feltételezésből? Úgy Montreál szerte! És világszerte! És tudja e mindenki, hogy minden gondolatunkkal, szavunkkal és cselekedetünkkel pontosan önmagunkból adunk egy-egy falatot…!


feux-montrealAmi minket illet, el
indultunk felejteni. Be, a La Ronde-ra, ahol szintén hullámzott a tömeg. Nem tudtam, hogy az utolsó tűzijáték est jön, Pink Floyd zenével. A kijelölt helyeken már órákkal előtte leültek, okosságra, merészségre volt szükség, hogy akár állóhelyre szert tehessünk. Körbejárva a folyót, épp ott, ahol vagy hat méter hosszúságban ki volt törve a folyómenti kerítés, ráleltünk egy csöndes kis helyre. Lucien tett egy lépést a kitört kerítésen át, majd visszalépett hozzánk (ez maximum kettő másodperc) és örömarcazattal mondta: „Ugye jó lesz itt megnézni a tüzijátékot?” – Zseb és én bólintottunk majd arrébb léptünk. Ahogy a következő pillanatban visszanéztemLucient két női rendőr vette kezelés alá.

„Bementél a folyó partjáig.” – így a zsaru. Lucien arca előbb elképedt, aztán győzött a neveltetés, vagy mittudomén micsoda. Mosolyogva kockáztatta meg: „Egyetlen lépést tettem a beszakadt kerítéstől.” – A zsaru kőkemény arcazattal: „Ne hazudj, ne vezesd félre az államhatalmat. Intettünk hogy menj vissza. Súlyosbítva ezt az egész történetet, te megtagadtad ezt.” – A dilinyós Lucien annyira meglepődött, hogy elfelejtett kiesni igaz önmagából és így merészelt szólni: „Milyen történetet? Én nem tagadtam meg semmit. Nem láttam semmit, hogy valaki intett volna.” – Még a szivem is a lábomba szaladt ijedelmemben. A zsaru írni kezdett. Utolsó figyelmeztetés”. Utolsó figyelmeztetés. Ez most a divat, vagy mi ez? …. Istenem! Micsoda világ!

 Nevetve mentünk tovább. Ilyeneket szóltam: „Ma már mindenki meg volt támadva, kivéve én… Gyerekek, most én következek. Nevetgéltünk, öntudatlanul is, csak szélnek ereszteni a stresszet és félelmet, amit kegyetlen módon el akartak bennünk ültetni. Arra nem gondoltam, hogy a gondolataink magukhoz vonzzák a beteljesedéshez szükséges energiát. Jajj!

 Tehát találtunk végül egy talpalatnyi földet állva vagy ülve végignézni a végső, a csodálatos, Pink Floyd zenéjére megkomponált tűzijátékot. Hogy utána a nap összes szépségétől megdicsőülve megfoghassuk mi, földi emberek egymás kezét és felszállhasson lelkünk Isten menyországába. Nem viccelek, mi más lehetne ennek az egész cirkusznak a végső értelme…?

 Ott álltam tehát egy valódi hústorony mellett. Kb. Két méter magas nő, széle-hossza egy. Zseb és Lucien balra tőlem Angie-vel. Várunk, várunk a csodára, én lábra már elfáradtam, de leülni nemigen volt hely. Aztán ami történt, azt csak hulló könnyekkel illene leírni… Igazándiból nem emlékszem pontosan, hogy és mint történt. Csak arra, hogy már hosszában a földön feküdtem. Erőtlenül, megfélemlítve. Két, barna női szem meredt rám, amiből a mai világ összegyülemkedett dühe rámsziszegett. Ez a nő leütött engem. A szó szoros értelmében lebunyózott. Ahogy elvágódtam a földre, lesötétült minden. Zseb már csak arra a förtelmes sziszegésre lett figyelmes, meg hogy a tömegember valaki fölé hajol. És belerémült, hogy az a leterített valaki a földön én vagyok.

 A lebénulásból újraszedelőzködött lelkem csak azt a dühtől fortyogó szempárt látta. Micsoda mély fájdalom rejtezett ott! Nem ám a hústornyot ütötte le, hanem engemet, a vékonyost. És nem kifejezetten azért, mert eltorlaszoltam előle a kilátást. Valaki, vagy valakik, talán az egész társadalom eltorlaszolta előle a kibontakozás útját. A zöld utakat. Az úttalanság miatt kenik fel a művért a lábra, engedik szabadjára a ciciket, szívják le jó mélyen a drogokat. Hogy rohad tőle a fog és a lélek? Kit érdekel?

Kell az embernek valami, amitől – ha ideiglenesen is! – jó érzés élni.

Az embernek. Vagy valami másnak…

Élni! Lenni!

 Ameddig lehetséges!

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál