Home | Hírek | Magyarországról | Magyar tankok Ukrajnába?

Magyar tankok Ukrajnába?

Az orosz külügyminisztérium szerint „a Kijevnek szánt, Magyarországról származó fegyverszállítmányok nyílt megsértését jelentik azoknak a kötelezettségeknek, amelyeket Budapest a hagyományos fegyverek exportja területén vállalt”. Moszkva pénteken a Hídfő.Net internetes újság hírét kommentálta. A magyar külügy cáfolta a hírt.

Az ITAR-TASZSZ hírügynökség által idézett külügyi kommentár szerint a magyar honvédelmi minisztérium valamilyen „felhatalmazott ügynökségen” keresztül Ukrajnának szállít állományában lévő páncélos technikát, egyebek között T-72-es harckocsikat. Az orosz külügyminisztériumban úgy vélik, hogy az Ukrajnába irányuló „fegyverszállítmányok” sértik az Európai Unió e kérdésben kialakított „közös álláspontját”, mivel az arra kötelezi az EU-tagországokat, hogy ne exportáljanak olyan termékeket, amelyek fegyveres konfliktusokat szíthatnak vagy mélyíthetnek el.

Ennek az álláspontnak az értelmében figyelembe kell venni, hogy a szállítmányt fogadó ország tiszteletben tartja-e az emberi jogokat illető nemzetközi normákat – áll az orosz közleményben. Mindenkinek nyilvánvaló, hogyan is „tartják tiszteletben” az ukrán hatóságok ezeket a nemzetközi normákat, hiszen az ukránok lövik Kelet-Ukrajna városait és falvait – olvasható a moszkvai kommentárban.

A fegyverszállítmányok az orosz külügyminisztérium szerint a fegyverkereskedelemről szóló nemzetközi egyezményt is sértik – hívja fel a figyelmet a kommentár, amely emlékeztet: ez a dokumentum tiltja a fegyverek eladását az (egymással szembenálló) feleknek, ha olyan információ birtokában vannak, amely szerint ezeket a fegyvereket népirtásra vagy emberiesség elleni bűncselekményre lehet felhasználni.

A kommentár szerint nem fér kétség ahhoz, hogy Kijev felháborító módon felrúg minden szabályt és normát a fegyverek belső konfliktusokban való felhasználása terén.

Az orosz külügyi állásfoglalás szerint magától adódik a kérdésfeltevés az Európai Unióban lévő „kollégákhoz”: „miért volt szükségük ilyen tevékenyen előmozdítani a sokoldalú kötelezettségvállalások ügyét a fegyverellenőrzés és -kereskedelem területén, ha éppen Önök azok, akik ilyen cinikus módon veszik azt semmibe?”

A magyar külügy cáfol

A hír megjelenése után a magyar Külügyminisztérium közleményt adott ki, melyben a „leghatározottabban cáfolja azt, hogy Magyarország haditechnikát szállítana Ukrajnába”.

A Magyar Honvédség az egyik raktárbázisból szállít át harcjárműveket, illetve egyéb hadieszközöket vasúton a honvédség másik hadianyagraktárába. A szállítmányok nem lépték át a magyar országhatárt és nincsenek összefüggésben az ukrajnai eseményekkel, azok a Magyar Honvédség logisztikai ellátórendszerének több éve tervezett átalakításával kapcsolatosak – hangsúlyozza a közlemény.

„Az az ismeretlen internetes portál, amelyen ez az álhír megjelent, már többször közölt a honvédséggel kapcsolatos, minden valós alapot nélkülöző tartalmakat” – teszi hozzá a külügyi tárca.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál