Fotó: Szenthe Anna

A világ egyik leghíresebb nemzetiségi fesztiválja 1996 óta található meg az interneten, 1999-ben pedig bekerült Észak-Amerika legajánlottabb 100 eseménye közé. A rendezvény minden évben számtalan hírességet, fellépőt vonz, akik jelenlétükkel még tovább emelik a fesztiváli hangulatot.

Fotó: Pretz Lilla

Az idei Heritage Fesztiválnak tehát, az égiek jóváhagyásával, hatalmas sikere volt Edmonton lakosságának körében. Akárcsak a lángosnak, amelyért a magyar sátor előtt, minden nap, órákon át kígyózott a végeláthatatlan sor. A többi nemzethez hasonlóan a magyar sátort is két blokkra osztották szét: az egyik részen az ételárusítás folyt, a másikon pedig népművészeti kiállítást csodálhattak meg az odalátogatók. Ezen kívül a lengyelekkel közösen használt színpadon a „Csárdás” tánccsoport szórakoztatta a fesztiválozókat, a kiváló hangulattal pedig elviselhetőbbé tették a vendégeknek a lángosért való hosszú sorban állást.

Fotó: Pretz Lilla

Az edmontoni magyarok a lángos mellett még olyan tradicionális magyar ételekkel készültek, mint a húsos káposzta, a sült kolbász vagy a gulyásleves. Ezeken kívül még több száz rúd diós és mákos bejgli lett megsütve, hogy az édesebb szájúak se maradjanak falatozni való nélkül. Mindennek nagy keletje volt, ami nem is csoda, hiszen a készítők a magyaros fűszerek mellett szívüket-lelküket is belesütötték, -főzték az étkekbe.

Fotó: Takáts Gábor

A csodálatos népművészeti kiállítás Bíró Zsuzsanna és segítői kezét dicséri, aki saját gyűjteményéből díszítette fel a magyar sátrat. Tematikus elrendezése a régi parasztházak világát idézte fel, hiszen láthattunk ruhákat „a szekrényből”, használati tárgyakat „a csűrből”, étkészleteket „a konyhából”, illetve berendezési tárgyakat „a tisztaszobából”. Emellett pedig kézműves-termékeket, könyveket, magyaros logóval ellátott pólókat vásárolhattak az arra járók.

Egyik nagy pozitívuma az idei Heritage Fesztiválnak az volt, hogy a kiszolgáló és lángos-készítő önkéntesekhez ezúttal a nyugat-kanadai KCSP-sek egy nagyobb csoportja is csatlakozott. Katona Olívia (Vancouver), Naszák Szilvia (Kelowna), Czékmán Balázs (Nanaimo), Csoba András (Victoria) és Békési Dávid (Regina) voltak jelen a két helyi ösztöndíjas, Pretz Lilla és Chrobák Ádám mellett. Az edmontoni magyarok örömmel fogadták a segítséget, hiszen, mint mondják, önkéntesből sosem elég a fesztiválon; a fiatal csapat pedig jó hangulatban fogott hozzá a munkához, és kitartóan dolgozta végig a hétvégét.

Fotó: Szenthe Anna

A 2014-es Heritage Fesztivál eredményessége egyszerre köszönhető a magyar ház szervezésének, az edmontoni magyar futballcsapat, a Csárdás Néptáncegyüttes és a KCSP-ösztöndíjasok közreműködésének, illetve annak a sok-sok önkéntesnek, aki rááldozta hétvégéjét, hogy a tikkasztó hőség ellenére is a magyar sátorban tevékenykedjen. Rengeteg pozitív visszajelzés érkezett már, amelyek új lendületet adnak a következő évi Fesztivál megszervezéséhez. Az ösztöndíjasoktól pedig többen megkérdezték: Ugye jöttök jövőre is?

forrás: Pretz Lilla és Chrobák Ádám | nemzetiregiszter.hu