Home | Hírek | Kanadából | Vissza a természetbe: Hotel a fák lombjai között

Vissza a természetbe: Hotel a fák lombjai között

 samara02A kanadai Farrow építésziroda tervezte meg az Ontario államban található  Bruce-félszigetre az öt csillagos E’Terra Samara Resort-ot, az UNESCO Világ Bioszféra Rezervátumába. Ilyen környezetbe nem lehetett bármilyen hotelt építeni, hisz meg kellett őrizni a környezet érintetlenségét és arra is ügyelni kellett, hogy az épületek minél kevésbé hagyjanak nyomot a bioszférán. Ilyen elvárások mellett nem meglepő, hogy a mérnököket Kanada nemzeti fája, a juhar ihlette meg – egészen pontosan a juharfa termése, amely sajátos szárny formájával repíti a magokat minél messzebbre.

Építkezés a levegőben

A Samara project  lakásaiból összesen tucatnyi készült. Mindegyikben egy hálószobát alakítottak ki, ami előtt nagy közösségi tér található, valamint egy újabb beépített fa. Valójában a lakórész központi eleme – ami valójában egy juharfa törzse –, az esztétikumnál sokkal fontosabb célokat szolgál. A lakrészek kereteit előre gyártott elemekben szállítják a helyszínre, ahol lényegében félbevágva húzzák fel a kiszemelt fák törzsére őket, és a levegőben csavarozzák az egyes darabokat.

samara04


Kapaszkodó hotel

A lakórészek fa szerkezetét egy könnyű acélváz tartja, amely karbonszálas pántokkal függeszkedik a fák tetejéről azért, hogy a hotel minél kisebb terhelést jelentsen az adott juhar számára. Maguk a lakrészek mozgathatóak a fatörzs körül, így a változó fényviszonyokat is kihasználhatják a benne pihenők.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál