Home | Hírek | Kanadából | Kanada felgyorsítja a büntetőintézkedéseit Oroszországgal szemben

Kanada felgyorsítja a büntetőintézkedéseit Oroszországgal szemben

További, egész szektorokat érintő gazdasági szankciókat léptet életbe Oroszországgal szemben a maláj utasszállító gép kelet-ukrajnai lelövése miatt Kanada – jelentette be Stephen Harper kanadai kormányfő hétfőn, egyértelműen Moszkvát és Vlagyimir Putyin orosz elnököt okolva a történtekért.

„A polgári repülőgép lelövése, amely egy felháborító bűncselekmény, Oroszország katonai agressziójának és Ukrajna illegális megszállásának egyenes következménye, és bizonyítja annak szükségességét, hogy a nemzetközi közösség továbbra is nyomást gyakoroljon a Putyin-rezsimre” – fogalmazott Harper közleményében.

malaysian-mh17-wreckA Malaysia Airlines Boeing 777-ese múlt hét csütörtökön zuhant le Ukrajna keleti részén, ahol oroszbarát szakadárok és az ukrán hadsereg hónapok óta harcolnak egymással. Kijev szerint a szakadárok lőtték le a gépet, a szakadárok viszont azt állítják, hogy az ukrán hadsereg. Az Egyesült Államok szerint a gépet egy föld-levegő rakétával lőtték le, amelyet a szakadárok által ellenőrzött területről indítottak, és amelyet Oroszországtól kaptak a lázadók.

John Baird kanadai külügyminiszter hétfőn közölte, hogy az újabb szankciókat már a maláj gép lelövése előtt elkezdték kidolgozni, de a katasztrófa felgyorsította a gazdasági büntetőintézkedések kiterjesztésének szükségességét.

Azt egyelőre nem jelentette be Kanada, hogy a szankciók pontosan mely cégeket és szektorokat fogják érinteni. Azok azonban vélhetően nem fogják megrengetni a kanadai szankciók az orosz gazdaságot, hogy a két ország közti áruforgalom értéke 2012-ben mindössze 2,7 milliárd dollár volt.

Harper felszólította Putyint, hogy hívja vissza az orosz csapatokat az ukrán határtól, vonja meg a támogatást a kelet-ukrajnai szakadároktól, illetve bírja rá őket a fegyverletételre.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál