Home | Egyéb | Legkevesebb egy kanadai állampolgár is volt az Ukrajnában lelőtt maláj repülőgépen

Legkevesebb egy kanadai állampolgár is volt az Ukrajnában lelőtt maláj repülőgépen

 A frissen közzétett utaslista szerint legalább egy kanadai állampolgár utazott azon a maláj légitársaság által üzemeltetett Boeing 777-es repülőgépen (járatszáma MH 17), amelyet Ukrajnában az orosz határtól körülbelül 60 kilométerre lőttek le.

A gép Amszterdamból tartott Kuala Lumpurba, tíz kilométeres magasságban járt, amikor feltehetően egy Buk föld-levegő légvédelmi rakétával lelőtték. A 280 utas és a 15 fős személyzet meghalt.

Légvédelmi rakétával lőhették le

Anton Gerasenko, az ukrán belügyminiszter egyik tanácsadója azt írta a Facebookon, hogy a gépet egy Buk típusú légvédelmi rakéta találta el. Az Associated Press hírügynökség munkatársai láttak is ilyen rakétakilövőt csütörtökön a kelet-ukrajnai Sniznyében.

Kelet-Ukrajnában hónapok óta zajlanak harcok az oroszbarát szakadárok és az ukrán hadsereg között. A szakadárok önhatalmúlag saját népköztársaságot kiáltottak ki, és feltehetően orosz támogatással küzdenek az ukrán biztonsági erőkkel. Korábban az ENSZ és az USA is azzal vádolta meg Oroszországot, hogy tankokat és rakétakilövőket küldenek a szakadároknak.

15 km-es körzetben a roncsok

Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál forrásai szerint a gép Hrabovo település közelében zuhant le. A Reuters helyszínen tartózkodó újságírója lángoló roncsokról és a földön szerteszét fekvő holttestekről számolt be. A gép részei és a holttestek mintegy 15 kilométeres körzetben szóródtak szét. Az Információs Ellenállás nevű civil szervezet azt közölte, hogy a Donyeck megyei Toreztől északra zuhant le az utasszállító. Az Interfax Ukrajina szerint Hrabovo környéke a szeparatisták ellenőrzése alatt áll.

Szakadárok vagy oroszok?

Alekszander Borodaj kelet-ukrajnai szakadár vezető az ukrán hadsereget vádolta azzal, hogy ők lőtték le a gépet. Az ukránok szerint semmi közük az egészhez, nincs is a térségben légvédelmi rendszerük, de az oroszoknak van. Jurij Butuszov, a Cenzor.net ukrán lap szerkesztője szerint az oroszok lőttek le szerdán is egy ukrán Szu-25-ös vadászgépet. A rakétával most is az ukrán hadsereg egyik IL-76-os teherszállító gépét próbálták lelőni, és feltehetően tévedésből találták el a civil gépet – írta a Facebookján Butuszov.

Az Itar-Tassz orosz hírügynökség június végén arról adott hírt, hogy a donyecki szakadárok megszerezték a Buk légvédelmi rakétarendszer egyik állomását Kelet-Ukrajnában.

Petro Porosenko ukrán elnök honlapján közölte: „Hangsúlyozzuk, hogy az ukrán fegyveres erők nem hajtottak végre semmilyen támadást légi célpont ellen.” Az ukrán államfő megbízást adott a kormánynak arra, hogy a lehető leghamarabb hozzanak létre vizsgálóbizottságot a tragédia körülményeinek tisztázására.

Egy holland férfi -aki feltehetőleg a gépen utazott- az indulás előtt még viccelődött is a facebook profilján

„Ha eltűnnénk, akkor itt egy fotó a gépünkről” – posztolta ki viccelődve közösségi oldalán egy holland utas, aki vélhetően azon a gépen utazott, amelyik lezuhant csütörtökön délután Kelet-Ukrajnában.

 

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál