Home | Hírek | Kanadából | Felfüggesztették a montreáli Búzás család kitoloncolását Kanadából

Felfüggesztették a montreáli Búzás család kitoloncolását Kanadából

A CBC kanadai műsorszóró hírt közölt a honlapján Egy roma családnak felfüggesztették a deportálást Montrealban címmel, miután az esetről többször írt a kanadai sajtó és a héten mi is számot adtunk a családról. A Buzás családnak egy kitoloncolási parancs alapján csütörtökön kellett volna visszarepülnie Magyarországra.

Egy magyarországi roma családnak, amely remélte, hogy Kanadában maradhat, felfüggesztették a deportálását.

Búzás Renátának és Tibornak, valamint három gyereküknek csütörtökön kellett volna visszarepülni Magyarországra, de egy szövetségi bírósági bíró úgy döntött, hogy Kanadában maradhatnak, amíg folytatják a harcukat azért, hogy Kanadában élhessenek.

„Azt hiszem olyan volt ez számukra, mint egy csoda” – mondta Eric Taileffer bevándorlási ügyvéd.

A család tagjai azt mondják, erőszaknak és zaklatásnak voltak kitéve Magyarországon.

„El akarok felejteni mindent. Ez időbe kerül, de el akarok felejteni mindent” – mondta a 11 éves Búzás Mercedes.

Az öttagú család első ízben 2011-ben érkezett Quebecbe. 2013 márciusában megtagadták tőlük a menekült státust, és 2014. július 3-ra elrendelték a deportálásukat.

Közben humanitárius okokra hivatkozva letelepedési engedélyt kértek. A család még mindig vár arra, hogy a kanadai bevándorlási hivatal válaszoljon erre a kérelemre.

 Egy nappal azelőtt, hogy a családot ki kellett volna toloncolni – Eric Taileffer bevándorlási ügyvédet felhívták telefonon, és arról tájékoztatták, hogy egy szövetségi bíró felfüggesztette ügyfelei deportálását.

„Soha nem láttam még egyszerre ennyi embert ilyen boldognak. Örökkönnyeket sírtak. Nagyon, nagyon boldogok voltak. Azt hiszem olyan volt ez számukra, mint egy csoda” – mondta Taileffer, és hozzátette: szerinte a bíró helyes döntést hozott.

„Három nagyon jól integrált gyereket is érint ez a kérelem. Mindenki kész elmondani, hogy a romákat diszkriminálják Magyarországon. Egész életükben nagyon ellenséges környezetben éltek. Csak azóta élnek, és nem csupán túlélnek, amióta Kanadába érkeztek.”

Búzás Mercedes azt mondta, ez élete legboldogabb pillanata.

„Itt, Kanadában jobb. Jobb az életünk. Senki nem törődik azzal, hogy honnan érkezett valaki, vagy hogy milyen a kultúrája” – mondta.

Taileffer kifejtette, hogy a felfüggesztés csak ideiglenes haladék. Most az ügyvédnek 30 nap áll rendelkezésére, hogy megküldje érveit a bevándorlási minisztériumnak.

„Aztán a miniszternek további 30 napja van arra, hogy válaszoljon. Ez persze ad nekünk némi időt. De a végső cél az, hogy döntsenek a család humanitárius alapon kért letelepedési engedélyéről, mielőtt kitűznék az újabb deportálási dátumot.”

Taileffer azt mondta: amennyiben a humanitárius okokra hivatkozó kérelmet elfogadják, a család Kanadában maradhat. Amennyiben nem fogadják el, tovább viszi a Búzás család ügyét, és úgy véli, a bírósági eljárások hónapokig eltarthatnak.

A kitoloncolás felfüggesztése előtt a Rabble (Csőcselék) című kanadai hírportál közölteMriam Katawazi cikkét a Búzás családról: az alábbiakban egy részletet közlünk ebből. A Rabble már korábban is sokszor foglalkozott az oda érkező magyar romák problémáival, és élesen tiltakozott az ellen, hogy a kanadai hatóságok biztonságos országnak ismerték el Magyarországot, ahová vissza lehet küldeni a menekülteket.

A François-Xavier Bagnoud Emberi Jogi és Egészség Központ, valamint a Harvard közegészségügyi tanszéke 2014-ben megvizsgálta a magyarországi romaellenes erőszak példáit és motívumait.

A jelentés kimondja: annak ellenére, hogy Magyarország elfogadta az Európai Unió diszkriminációt tiltó szabályozását és törvényeit, még mindig „riasztó mértékben” diszkriminálják a romákat szélsőséges csoportok, magánszemélyek és állami tisztségviselők. A jelentés szerint a diszkrimináció kiterjed az oktatáshoz, az egészségügyhöz és a munkához való hozzáférésre.

A dokumentum rögzíti azt is, hogy a magyar kormány adatai szerint a romák 70-80 százaléka a szegénységi küszöb alatt él. A jelentés azt írja, hogy a magyarok kétharmada mondta azt: nem engedné a gyerekét roma gyerekkel barátkozni.

Hétfői közlés szerint a (Búzás) gyerekek beszédfejlődési problémákkal is küzdenek. Magyarországon nem jutottak segítséghez a nehézség megoldásában. Mindkét gyereknek nagy hasznára válnak a támogatási programok a Montreal North iskolában, ahová járnak. Amikor Kanadába érkezett a család, a két gyerek közül az egyik nem tudott olvasni, de ma már olvas franciául.

Fotó: Tamara Altéresco/Radio-Canada, forrás: CBC és Galamus nyomán

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál