Home | Hírek | Kanadából | Ismét nincs egyetértés egy Kanadába menekült magyar roma család kitoloncolása kapcsán

Ismét nincs egyetértés egy Kanadába menekült magyar roma család kitoloncolása kapcsán

Kitoloncolhatnak Kanadából egy magyar roma családot, akik most humanitárius okokra hivatkozva kérik, hadd maradhassanak az országban. Azt mondják, azután vándoroltak ki, hogy az anyát és fiát megtámadták Magyarországon, -írja a HVG.

A Kanadában élő B. Renátának és három gyermekének: a 13 éves Tibornak, a 9 éves Lilinek és a 11 éves Mercédesznek egy utolsó esélye van, hogy megakadályozzák kitoloncolásukat az országból.

A cjad nevű kanadai rádiócsatorna honlapja szerint a család humanitárius okokra hivatkozva kérik, hadd maradhassanak az országban és ne kelljen visszatérniük Magyarországra. Sorsukról szerdán dönt a bíróság. Kérvényükben azt írták: folyamatos gyűlölettel, erőszakkal és zaklatással kell szembe nézniük hazájukban, nem biztosított a gyermekek megfelelő színvonalú oktatása. A bevándorlási hivatalt ezek az érvek nem győzték meg, bár úgy vélik, hogy Magyarországon széles körű a diszkrimináció a romák ellen, de ez nem jelenti azt, hogy üldöznék őket.

A menekültügyi hivatal munkatársa, Richard Goldman a rádiónak azt mondta: erősen vitatható a fenti állítás, ugyanis Magyarországon a romákat igen komoly mértékben diszkriminálják, erőszak fenyegeti őket és az iskolákban is szegregálják őket, nem adott a megfelelő képzésük.

A család azt mondja: azután mentek Kanadába, hogy az anyát és fiát megtámadták és megverték egy nyilvános helyen. A fiú állítólag azóta poszttraumás stressz szindrómában (PTS) szenved, állapota javulóban van.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál