Home | Egyéb | Korlátozták Kanadában a külföldiek munkavállalási lehetőségeit

Korlátozták Kanadában a külföldiek munkavállalási lehetőségeit

MTI – Sok panasz érkezett a hatóságokhoz arról, hogy a munkaadók az alkalmazott kiválasztásakor előnyben részesítik az olcsóbban foglalkoztatható külföldieket.

A panaszok szerint a közlekedésben, a vendéglátásban, de még a pénzügyi szektorban is sokszor a külföldről érkezetteknek adják a munkát a kanadai jelentkezőkkel szemben. Ezt különösen sérelmezik amiatt, hogy a kanadai ifjúság körében az átlagnál jóval nagyobb a munkanélküliség. 

A most bejelentett reformmal a kormány vissza kíván térni a külföldiek ideiglenes munkavállalását biztosító program eredeti céljához, és azt csakis utolsó lehetőségként és korlátozott mértékben kívánja biztosítani a munkaadók számára arra az esetre, ha az üres álláshelyekre nincsenek megfelelően képzett kanadai jelentkezők – mondta el Jason Kenney foglalkoztatási miniszter. 

A döntés szerint ideiglenes munkára érkező külföldi az eddigi négy helyett csak két évre kaphat tartózkodási engedélyt. A tíz főnél többet foglalkoztató cégeknél a kevésbé jól fizetett külföldi alkalmazottak részaránya nem haladhatja meg a 10 százalékot. A hat százaléknál magasabb munkanélküliséggel küzdő régiókban egyes állásokat nem is hirdethetnek meg külföldiek számára. 

A vendéglátóiparban már tavasszal megtiltották, hogy további intézkedésig külföldieket vegyenek fel. 

A mostani korlátozások nem vonatkoznak a mezőgazdasági szezonmunkásokra és a házi kisegítőkre. 

Az új szabályokat megsértők akár 100 ezer dollár pénzbírsággal vagy börtönbüntetéssel is sújthatók. 

Kanadában tavaly a külföldi munkavállalók aránya meghaladta a 300 ezret, a teljes munkaerő 1,5 százalékát.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál