Home | Hírek | Kanadából | Mikes Kelemen Program Torontóban – A magyar emigráció szellemi örökségének feltárása

Mikes Kelemen Program Torontóban – A magyar emigráció szellemi örökségének feltárása

 A program a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága és az Országos Széchényi Könyvtár összefogásával indult útjára azzal a céllal, hogy az emigrációban élő magyarság szellemi öröksége feltárásra és dokumentálásra kerüljön, valamint rendezett módon összegyűjtve Magyarországra történő szállítása biztosítva legyen.

Kanadában két hivatalos gyűjtőhelyre, Vancouverbe és Torontóba lehet a már nem használt magyar vonatkozású dokumentumokat, hagyatékokat szállítani 2014. szeptember 30-ig. Az adományokat hazaszállításukat követően az Országos Széchényi Könyvtár veszi gondozásba, és elsősorban olyan magyarországi közgyűjteményekbe fognak kerülni, ahol már eddig is jelentős emigráns gyűjteményekkel rendelkeznek. A tervek között szerepel továbbá a Kárpát-medencei intézmények és iskolák támogatása a beérkezett felajánlások által.

Könyvbarátok Klubja – gyűjtőhelyiség – fotó: Polgár Edina

A torontói Dr. Halász János Könyvtár és a Könyvbarátok Klubja eddig több mint 50 doboz könyvet gyűjtött össze a térségbeli könyvkedvelők és a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasainak segítségével, ezáltal is önkéntesen hozzájárulva a Mikes Program sikeréhez.

A könyvek mellett lehetőség van újságok, aprónyomtatványok (plakátok, programfüzetek, meghívók), kéziratok, fotók, kép- és hangrögzítések összegyűjtésére is, ezáltal elérhetővé téve őket az utókor számára.

Könyvek leltározása és dobozolása Torontóban – fotó: Polgár Edina

Az adományokat dobozba csomagolva szükséges a gyűjtőhelyre elvinni vagy elküldeni. A dobozon fel kell tüntetni az adományozó nevét, lakhelyét, telefonos vagy elektronikus elérhetőségét, valamint a doboz tartalmáról készített leltárt. A fotók, illetve a kép- és hangrögzítések esetében – amennyiben lehetséges -, fel kell tüntetni, hogy kik, hol, mikor és milyen alkalom kapcsán szerepelnek rajta, hiszen csak akkor válnak igazán értékes történeti forrássá, ha minél több adat áll rendelkezésre a keletkezés körülményéről. Ahhoz, hogy a felajánlás jogszerű és hivatalos legyen, a dobozban szükséges elhelyezni egy kitöltött „Adományozó Nyilatkozatot”, amelyet a www.nemzetiregiszter.hu/mikes-kelemen-program honlapról lehet letölteni. Fontos megemlíteni, hogy az Országos Széchényi Könyvtár szakmai szempontok alapján fog a dokumentumoknak befogadó intézményt keresni, nem tudja biztosítani, hogy egy könyvdokumentum, egy előre meghatározott iskolához, könyvtárhoz jusson el.

Torontó és környékéről továbbra is várják a felajánlásokat, melyeket a Könyvbarátok Klubja (Jordán Emőke elnök: etahinca@aol.com), a Dr. Halász János Könyvtár (Szabó Katalin elnök: drhalaszjanos.konyvtar@yahoo.ca), illetve a Torontói Református Egyházon keresztül (Vass Zoltán lelkész: parokia@temre.com) lehet a gyűjtőhelyekre eljuttatni, illetve a gyűjtéshez segítséget és információt kérni.

Köszönjük, hogy adományával hozzájárul a magyar szellemi örökség megőrzéséhez!

Polgár Edina – nemzetiregiszter.hu

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál